Млада афганистанка започна околосветско пътешествие с малък самолет „Бийчкрафт“ /Beechcraft/. Целта на пътуването й е и да насочи вниманието на жените към професии, свързани с авиацията, които все още са запазена територия за мъже.

Шаеста Вайз е родена преди 29 години в афганистански бежански лагер. Веднага след раждането й, семейството й имигрира в САЩ през 1987г.

"Когато открих своята страст към летенето, започнах да се самоусъвършенствам. Започнах да чета, да повишавам знанията си математика, да гледам на света по различен начин. Важното е човек да открие тази страст и да я следва“, казва Шаеста Вайз.

Тя има диплома на инженер и е най-младата афганистанка, която има лиценз за пилотиране и диплом за командир на граждански самолет.

Международната организация за гражданска авиация подкрепя този проект, чиято цел е да поощри повече жени да се насочат към авиацията. Само между 3 и 5% от действащите пилоти на граждански самолети в света са жени.

Вайз тръгва на своето пътешествие от Флорида. Пътуването й с малкия самолет, който развива до 320 км/ч ще премине през 5 континента, 18 държави с 30 междинни кацания за гориво.

Краят на пътуването й трябва да е в средата на август. Тъй като съм с афганистански произход, си давам сметка за това колко е важно да вдъхновявам следващото поколение, да му давам надежда. Това от жизнено значение, ако искаме обещаващо бъдеще“, казва младата пътешественичка. /БГНЕС