Тя обича да експериментира в музиката и във всичко, което прави. Затова с лекота открива допирните точки между класическата музика и метъла. Наричат я кралицата на метъл операта, както и скандинавския славей. Точно така - представяме ви певицата Таря Турунен, която със сигурност добре познавате от групата Nightwish. Тя обича и българската публика, а следващата седмица предстои поредният й концерт в нашата страна.

На 21 септември финландската певица ще представи спектакъла Beauty and the Beat на сцената на Амфитеатъра в Пловдив. За шоуто тя работи с барабаниста Майк Терана, както и с оркестъра и хора на Пловдивската филхармония. Спектакълът на Таря ще открие първото издание на новия фестивал Sounds of the Ages в Пловдив. Броени дни преди началото по телефона открих Таря в Буенос Айрес, а там е пролет:


Илиана Найденова: Как сте днес, Таря?

Таря Турунен: Здравейте. Чувствам се много добре, благодаря. Прекрасна пролет е в Буенос Айрес, Аржентина.

Следващата седмица ви очакваме отново в България, този път в Пловдив за концерта Beauty and The Beat заедно с Пловдивската филхармония. Нека да разкажем за концерта, който открива първото издание на фестивала Sounds of the Ages.

За мен е изключително приятна възможност да дойда отново в България. Във вашата страна имам страхотни фенове, които ме подкрепят толкова много години. Невероятно е, че получавам такава любов от вашата страна, тази любов е специална. Щастлива съм, че мога да представя този концерт Beauty and The Beat, защото е уникално изживяване, което не сме правили досега.

За шоуто работим с моя барабанист Майк Терана. И ето, че ще направим нещо грандиозно, работейки с класическа музика по различни аранжименти със симфоничния оркестър. Шоуто ще бъде уникално и красиво.

Наистина обичате България, след като избрахте именно нашата страна за това шоу.

Много, много. Първия път, когато дойдох в София, беше страхотна изненада за мен, че на концерта ми имаше хиляди и хиляди хора. Невероятно. Хората там аплодираха, пееха и споделяха... Това наистина ме впечатли и поисках да се върна. Следващия път отидох до Каварна, там ми направиха портрет на фасадата на една от сградите в града. Това беше прекрасен подарък. Така че имам специална връзка с България и съм щастлива да се върна.

Очевидно непрестанно експериментирате в музиката, която правите. Вдъхновяват ли ви местата и градовете, които посещавате, или не е задължително.

Ооо, това не е необходимо. Но когато видях мястото, на което ще бъде концертът - този красив стар Амфитеатър в Пловдив - си казах "Господи, искам да представя там нещо различно, уникално". Мястото само по себе си ме вдъхнови, започнах да обмислям програма за концерт и какво може да се направи там. Не искам просто да е обикновен рок концерт, искам да направя нещо специално, защото мястото е специално. Уникално място - ще добавим красиви цветове и светлини, ще стане магическо.

Ако мога да имам връзка с хората и с мястото, винаги го правя по един или друг начин. Винаги се опитвам да говоря и на езика на страната, в която съм. В България се надявам да мога да се обърна с няколко думи към хората там, така че да направя по-дълбока връзка с моята публика. Това е важно за мен.

Наричат ви кралицата на метъл операта.

Хм.

Как бихте се представили на тези, които не познават вашата музика.

Е, няма да представя себе си по този начин (смее се), със сигурност. Трудна задача е да се обясни в няколко думи, но това, което правя, е сливане на класическата и рок музиката. Нарушавам всички правила, преминавам всички граници, всъщност не познавам ограничения в музиката. Когато слушате моята музика, се надявам, че вие можете да бъдете свободни с нея. Просто на мен ми дава свободата. Без значение дали е рок, метъл, класическа музика - правя всичко това, живея с тях и съм част от тях.

Това е много естествено за мен, надявам се да звучи така и за феновете. Нещо различно е.

Пеете в два противоположни стила. Къде е разликата между класическото пеене и метъла по-скоро като усещане за вас.

Преди всичко е в начина, по който се подготвям. Например за този концерт в България се подготвям дълго време, това е огромно предизвикателство, тъй като работя повече отколкото за моите рок концерти. Трябва да работя повече с гласа си, прослушванията са повече в сравнение с рок концертите. Класическата музика изисква много, трябва да знаете какво правите, кой е композиторът, кое е произведението, как да го представите и как да го интерпретирате. В рок музиката в известен смисъл мога да бъда по-свободна, по-либерално е някак.

Много съм щастлива, че мога да работя с тези два толкова различни музикални стила сериозно и че го правя добре. Най-голямата разлика за мен идва от факта, че независимо пред каква публика пея, на моите концерти винаги има и любители на класическата музика, и рок фенове. И това е, което прави тази музика толкова различна. Обичам да преминавам границите в този смисъл, защото музиката е емоция. Без значение дали е рок, метъл, класическа или филмова музика, ако те кара да усещаш, значи е редно.

Таря, как се чувствате като соло артист?

Чувствам се много свободна. За мен е дар да имам собствена международна кариера. Работя със страхотни хора. Имам свободата да мога да избирам с кого да работя.

За мен голямата разлика между това да съм част от банда и да правя солова кариера е, че днес мога да пиша собствени песни, което преди не съм правила в група. Целият процес от писането на песни до представянето им на живо за моите фенове е невероятен. Това наистина е дар, благословия.

Казвате, че музиката за вас е хоби и работа едновременно.

Да.

С какво щяхте да се занимавате, ако не бяхте толкова силно влюбена в музиката?

Боже господи! (смее се) Казвам на съпруга си, че музиката е моята първа любов, а той е втората (смее се). Трудно е да отговоря на този въпрос, защото музиката означава толкова много за мен и изпълва всичките ми мечти. По един или друг начин всичките ми мечти са свързани с нея. Но ако не беше музиката, вероятно щях да съм в театъра, на сцената или пък зад кулисите.

Обичам драмата, обичам историите за смъртта и любовта, за живота и всичко, свързано с драмата.

Във вашата музика има много приказни елементи. За какво мечтае Таря?

Ооо, аз съм мечтател, определено съм мечтател. Създавам мечти, имам много мечти. И ще продължа да мечтая, защото мечтите ме поддържат жива. Сбъднала съм толкова много от тях и все още имам още, за които се надявам, че ще имам шанса да осъществя.

Искам да пътувам, искам да имам семейство - това е една от най-големите ми мечти. Искам да имам семейство с моя съпруг. Искам да бъда майка и да разбера дали ще се справя с това. Това ще бъде голямо предизвикателство.

Искам да разбера и колко далеч мога да стигна - къде мога да се приземя и къде мога да летя с моята музика.

На финала - кой е следващият проект на Таря Турунен?

В момента подготвям албума "Аве Мария" - това е първият ми изцяло класически албум и това е огромно предизвикателство за мен. Дискът ще бъде записан в края на ноември в една църква във Финландия заедно с великолепен органист, който е мой добър приятел. Работя наистина сериозно. След това предстои голямо турне през декември с 15 концерта във Финландия. Следващата година, през март и април, ще има турне с рок албума What Lies Beneath, след което ще се концентрирам върху предстоящия ми рок албум. Така че живея между тези два свята - на класическата музика и рока. И смятам да продължавам в същия дух(смее се).