София може да бъде единственият град на планетата, в който да се ходи на ски с метро. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който присъства на Седмата годишна конференция "Стратегическа инфраструктура, България 2012". В рамките на форума той очерта основните приоритети в работата по инфраструктурните проекти като основа за развитие на страната ни, съобщи DarikNews.bg.

"Трябва да бъде намерен концесионер за летище София, който да се превърне в стабилен стратегически партньор", каза президентът. Той изрази надеждите си до 2020 година Русе да стане българският клъстер за биоземеделие, летищата в Стара Загора и Пловдив да бъдат подновени, а на Черноморието да се създаде свръхмодерен музей. Ето какво още каза Росен Плевнелиев по време на форума:

София ще бъде единственият град на планетата, в който не само милион и половина софиянци, но и хората от региона ще могат да карат ски с метрото. Това означава, че след като вече през 2014-та ще вържем метрото на София с летището на София, и ако продължим в обратната посока - към лифтената станция на Симеоново, което вече се подготвя като проект, ние ще имаме един уникален град. Затова от Букурещ, от Истанбул, един час полет, летище София, оттам на метрото и директно горе на планината. Аз мисля, че България може да стане едно уникално място, трябва да изградим своята визия и да работим за нея."

Моята визия е много ясна: София, първо, трябва да намери концесионер за летището в София, който да бъде стратегически партньор и да го изгради като регионален хъб. Не е приемливо за мен, като президент на държавата, да се лети през Белград до Виена и да се лети до Солун през Атина."