Излежаващите присъди в затвор в западна Индия могат да намалят престоя си като практикуват йога.

Обитателите на централния затвор на Йервада, окръг Махаращра, могат да намалят присъдите си с до 3 месеца, ако покажат на надзирателите достатъчно добри умения в древната практика.

„Има писмен и физически изпит и тези, които ги вземат с отличие, получават намаление на присъдата, в зависимост от конкретното им представяне,” обясни Бушанкумар Упадхай, който е генерален директор на службата, която отговаря за затворите в Махаращра.

Затворниците ще могат да участват в 2 изпитни сесии годишно, а целта на програмата е подобряване на психическото и физическото им състояние.

В рамките на финалната проверка престъпниците трябва да отговарят на въпроси като „Какво е йога?” и „Как ти помага?”, както и да изпълнят някои сложни упражнения.

„Йогата подобрява и хармонизира умствената и физическата енергия. Тя играе голяма роля във формирането на душата”, допълни отговорникът за програмата Упадхай.

Това не е първата инициатива за практикуване на йога в индийски затвор, откакто силният привърженик на древните упражнения Нарендра Моди беше избран за премиер през май 2014г.

Моди отдели на йогата цяло министерство и осигури безплатни часове за трите милиона правителствени служители в Индия. /БГНЕС


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS