„Насилието - физическо и психологическо, над жени и деца не е лична трагедия, а обществено значим проблем. Зад жестоката толерантност към посегателството над жени и деца прозира пристъпването на общочовешки ценности, които трябва да са значими и бранени от всеки от нас – по отделно и като част от обществото ни. Защото благоденствието на нашите дъщери, майки, сестри и приятели, на обществото ни като цяло, е наша лична отговорност”, коментира джудистката Бетина Темелкова защо се чувства лично ангажирана като публична личност, а и като жена, с вечно актуалния дебат за превенцията и взимането на адекватни мерки срещу насилието над жени.

Европейската шампионка при подрастващите, която наскоро навърши 22 години, не може да подмине с безразличие стряскащата статистика, според която всяка четвърта жена у нас е жертва на насилие в ежедневието или дома си. Спортистката, която в последните две години се състезава за Израел, приема присърце ужасяващите данни и е уверена, че приетите наскоро промени в Наказателния кодекс са само началото на борбата срещу насилието над жени и деца. Бетина изтъква убеждението си, че всеки, като гражданин на обществото ни, а и следвайки личната си съвест и ценности, трябва да участва активно в защитата на жертвите и в превенцията на домашно насилие. А публичните личности биха могли да спомогнат за обединението ни като общество в преодоляването на даден проблем и във взимането на мерки, които да противодействат за случването му, изтъква Бетина Темелкова. 

„Затова от доста време насам обмислям как аз бих могла да бъда полезна в борбата с насилието над жени и деца. Чувствам се лично ангажирана не само като публична личност, а и като жена”, споделя Бетина и допълва, че съвсем скоро ще се заеме със създаването на видеоматериали, в които ще демонстрира техники за самоотбрана, които са лесни за усвояване. „Бих искала да помогна на подрастващите момичета да се чувстват способни да се защитят, ако попаднат в опасна ситуация. Надявам се с идеята си да съм полезна. Чувствам, че ако споделя и скромния си личен опит в преборването на житейски предизвикателства, уроците, които са ми помогнали да израсна в спорта, а и като личност, бих могла да помогна на много подрастващи момичета да добият повече увереност, да вярват в себе си, да се борят, да са непримирими както в отстояването си като личности, а и в сбъдването на мечтите си.”