Правителството няма как да изкара пълен мандат и затова трябва да има избори до края на годината, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на нарочна пресконференция. По думите му изходът от ситуацията има няколко варианта - хоризонт на правителството до октомври 2015 година, избори до края на годината или избори догодина по това време. По думите му трябва да се върви към вариант избори до края на годината.

ДПС не произнася присъди и няма да го направи и днес, коментира Местан. В анализа си за политическата ситуацията лидерът на ДПС посочи, че евровотът даде отговор на някои въпроси, но и постави нови такива. По думите му основният въпрос сега е дали този вот ще прелегитимира кабинета „Орешарски".

„Същност това е най-важният въпрос, от отговора на който зависи животът на кабинета „Орешарски". Струва ми се, че ние сме първата политическа сила, която каза още миналата година, че животът на кабинета „Орешарски" няма да зависи толкова от това има или няма формално аритметично мнозинство, което да го подкрепя в 42-то Народно събрание, няма дори да зависи от протестите, а от това дали ще е в състояние да управлява ефективно. За второто е необходимо да се стъпи освен на аритметично мнозинство и на реално доверие", каза лидерът на ДПС.

Местан посочи, че трябва да се потърси отговор дали евровотът е задал реална алтернатива. В сметката му двете партии зад кабинета са получили над 800 000 гласа. В сметката му беше посочено, че БСП губи 500 000 гласа, но и ГЕРБ губи 400 000 гласа. След този математически анализ Местан заяви, че правителството няма как да изкара пълен мандат:

„Необходимо е успокояване на политическия процес. Анализът на изборните резултати прави невъзможен пълния мандат на кабинета "Орешарски". Идеята за пълен мандат не е път към стабилност. Като изключим този вариант, са възможни три други варианта: първи вариант - хоризонт на кабинета „Орешарски" до октомври 2015-а и провеждане на избори две в едно; втори - избори догодина по това време и трети вариант - избори до края на годината. Това ще рече мандат от още четири месеца, оставка на кабинета „Орешарски" в края на месец септември, най-късно в началото на месец октомври, плавно предаване властта на служебен кабинет и провеждане на предсрочни парламентарни избори в края на ноември или първата седмица на декември. Нашите предпочитания са към третия вариант,избори до края на годината, подчерта лидерът на ДПС", заяви Местан.

По повод възможни коалиции след изборите, лидерът на ДПС Лютви Местан не беше категоричен.

„Ние не търсим самоцелно една или друга роля. Не! Действаме съобразно вота, който избирателят ни отреди и волята, която стои зад този вот. Ние нямаме за цел да пазим статути ей така заради самата политическа игра. Струва ми се това вече е несериозно", каза още Местан.

Местан посочи, че преди днешната пресконференция се е видял и с премиера Пламен Орешарски. Според лидера на ДПС премиерът е показал зрялост и отговорност и е доказал, че властта не му е самоцел. Местан използва случая, за да подчертае, че партията му иска предсрочни избори, но не защото дава лоша оценка за работата на кабинета, а защото такава е политическата реалност.

Сега е време за много прецизен анализ, без еуфория и с грижа за бъдещето на страната. Сега е време за кафе, каза още председателят на ДПС Лютви Местан.

"Трябва да се преодолее дефицитът на ефективен политически диалог. Свикнахме да градим политическа идентичност чрез противопоставяне. Политическият език е монолог. Изразяваме позиции, но малко чуваме насреща. Само тези, които успяват да постигнат политическа идентичност чрез диалог, постигат успех", заяви Местан и допълни: "Призовавам всички да пият кафе".

"Правим крачката, но повтарям изразяваме доблестно своето виждане, без да го налагаме на когото и да било. Предполагам, че не очаквате да бъда говорител на г-н Станишев. Вчера разговаряхме с него, в добър диалог сме. След подобни избори беше разбираемо, те да имат повече време за своя анализ. Трябва да попитате г-н Станишев как той вижда политическото бъдеще", каза Местан.

Нужно е малко повече европейска култура и във вътрешната политика на страната. С г-н Борисов разговорите ни бяха задочни чрез медиите. Не сме имали среща, заяви председателят на ДПС.

Партия ДПС се разполага в политическия център и в този смисъл, не виждам политическа логика и необходимост от подписването на каквото и да било споразумение с дясното или лявото. Диалогът не означава подписване на споразумение, каза още той.

„За възможните властови конфигурации след вота засега ще кажа само: би трябвало да сме се поучили от уроците на тези 24 години и те ни казват да се въздържаме от заклинения дали по посока на "Да", дали по посока на "Не". Не е време за заклинания, не е време за чертане на сценарии. Основният сценарист е суверенна. Трябва да го уважим", посочи още той.

По отношение на твърденията на Иван Костов, че ДПС е ляво и че партията на Николай Бареков е балансьор, Местан коментира: „Г-н Костов е ясен, не прави изключение. Върху него тегнат тежки ДПС-комплекси. ДПС е ляво - е клише - продукт на ангажирано политическо съзнание. По тази причина няма смисъл да влизам в спор. Готови сме на диалог без обременености. Диалогът ще бъде ефективен, ако сме освободени от оковите на антиДПС митологемите. Ако това условие беше налично, щях да вляза в спор по същество - кое е лявото на ДПС. Това, че съхрани плоския данък, че в групата си има либерални икономисти, които в добрия смисъл на думата играха юздите на буйния социален кон на БСП. Анализът на Иван Костов е конюнктура. БСП и ДПС са лявото, ГЕРБ и РБ са дясното и затова везните са на новия субект ББЦ - не е анализ, а сценарий. Мога да прозра и причините и интересите, които стоят зад този сценарий. Сценаристи много, но основният сценарист е суверенна", каза още Местан.

Позицията на ДПС свари неподготвени депутатите, които масово напуснаха пленарната зала.