Британският премиер Тереза Мей подписа писмото до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, уведомяващо ЕС за намерението на Великобритания да го напусне. То ще бъде връчено днес, информира vesti.bg.

Лондон не позволява на Шотландия да се върне в ЕС

Мей получи „празен чек“ да изведе Великобритания от Европа

Секретни документи: Лондон в безизходица с Брекзит

С това се слага начало на процедурата по излизане на Великобритания от ЕС и тежки двугодишни преговори. Мей уведомява, че привежда в действие член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне процедурата по развода.

По план Великобритания трябва да напусне Европейския съюз през 2019 година, след референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 на сто от избирателите гласуваха за „Брекзит”.

Писмото на Тереза Мей трябва да бъде предоставено на Доналд Туск от Тим Бароу, постоянният представител на Лондон при ЕС. Днес Мей ще уведоми парламента в Лондон за писмото.

Междувременно депутатите в парламента в Единбург в Шотландия гласуваха в подкрепа на инициативата за провеждане на нов референдум за независимост.

На 21 и 22 март имаше дебати по въпроса. Те трябваше да завършат с гласуване, но то беше отложено заради атентата на Уестминстърския мост в Лондон.

За провеждане на ново всенародно допитване гласуваха 69 депутати, а против бяха 59.

Съгласно член 30 от Договора за Шотландия от 1998 г. британското правителство може да даде на региона възможност да се проведе референдум за независимост. За целта е нужно съгласие на три законодателни институции: парламента на Шотландия и долната и горната камара на парламента на Обединеното кралство.

На теория британското правителство може да откаже това право на шотландците. На практика обаче подобен ход би бил свързан със сериозни политически рискове тъй като ще доведе до обвинения за нарушаване на автономията на Шотландия.