Народното събрание гласува избора на конституционен съдия. 117 народни представители подкрепиха кандидатурата, 11 гласуваха против, а двама се въздържаха.

По кандидатурата на Илиев нямаше никакви разисквания. Иван Костов от Синята коалиция поиска прегласуване заради липсата на гласове на ДПС и БСП. От парламентарната група на ДПС не беше регистриран нито един глас и при прегласуването, а от Коалиция за България - само един.

Пред журналисти Илиев отрече да има връзки с БСП, макар и да призна, че е бил член на БКПи голяма част от професионалната му кариера да е преминала преди промените.

Гроздан Илиев беше категоричен, че не се е виждал и не е разговарял с бившия вече премиер Бойко Борисов.

По думите му, не се очаква компроматна война. "Ако под понятието компромати вкарвате съдържанието на измислени факти, това би могло да се случи. Вече има такива интерпретации - установяваните от мен оправдателни присъди бяха навързани изкуствено в една верига, търсеше се някаква логическа връзка, каквато няма, за да се внуши, че имам някакви контакти с подземния свят. Всеки от нас, който се появи в публичното пространство, трябва да бъде готов да понесе и удари под кръста", заяви Илиев.

Той допълни, че има как да се въведе възможността за конституционна жалба от граждани. "Дебатът за конституционна жалба в научната общност продължава. В Европа има държави, които я познават. Всяка държава я урежда нормативно спрямо своята специфика. Но ние не бива да й придаваме това значение, което се поддържа в публичното пространство - едва ли не безпрепятствен достъп до Конституционния съд. Тази жалба трябва да получи живот в българската правна действителност, но дотоклова, доколкото с нея ще се преследва защита на основните права и свободи".

След два провалени опита за заемане на длъжността от квотата на парламента - на Венета Марковска и Галя Гугушева, правната комисия в парламента изслуша единствения номиниран кандидат Гроздан Илиев.

По думите на Илиев, издигането на кандидатурата му за съдия в Конституционния съд, макар и направено от парламентарно представена партия, не е обвързано с политически ангажимент към която и да е партия. Той подчерта, че не би си позволил такова поведение, защото то би влязло в противоречие със Закона за съдебната власт, според който заеме тази длъжност няма право да членува в политическа партия, да извършва политическа дейност. Според Гроздан Илиев през годините е успял да запази независимостта си, което за него е присъщо и необходимо качество за всеки магистрат.

Нормалното функциониране на Конституционния съд е ключово за провеждането на парламентарните избори. Именно този съд е органът, в който резултатите от вота могат да бъдат обжалвани.