В навечерието на своя 19-ти рожден ден Дарик променя правилата на конкурса Мъж на годината, който организира, и създава 19-членна академия, която да определи номинираните за отличието. В нея са включени само журналисти от медията, а изпълнителният й директор Радосвет Радевя председателства. Всеки един от членовете на академията трябва да състави своя лична класация от петима мъже, като подреждането им от първо до пето място им носи определен брой точки. Тримата с най-висок резултат ще са номинираните за Мъж на годината. За тях ще се гласува в официалния сайт на конкурса. Той вече е с 21-годишна история, а Дарик е в основата му за четвърти пореден път.

Номинираните за Мъж на годината досега се определяха от журналисти от национални и регионални медии. Чрез създаването на академия, Дарик се връща към първите години на конкурса, когато имената на борещите се за отличието са посочвали членуващите в специално сформиран клуб. В този на Дарик са програмният му директор Константин Вълков, програмният координатор Маринела Величкова, отговорният редактор "Информация" Ангел Иванов, управителят на DarikWeb Людмил Кърджилов, главните редактори на регионалните станции в Пловдив, Варна и Бургас (Лалка Златанова, Наталия Господинова, Красимир Калудов). И още - водещите Венци Димов, Диана Найденова, Драгомир Симеонов, Йовка Йовчева, Кирил Вълчев, Михаил Дюзев, Ники Кънчев, Николай Александров, Нина Александрова, Райна Йотова, Томислав Русев. 

Личните им класации на мъжете, наложили се с яркото си присъствие през 2011-та, ще бъдат публикувани на 9 декември (петък), когато ще бъдат обявени и имената на номинираните трима за Мъж на годината. Веднага след това започва гласуването за тях на сайтаmanoftheyear.bg, в което може да се включи всеки. То ще продължи 21 дни или до 29 декември (включително). 

Победителят ще бъде обявен на церемония на 5 януари догодина. Събитието ще е в Младежки театър "Николай Бинев" и ще бъде излъчвано по БНТ1. По време на него Дарик ще връчи и няколко допълнителни награди. 

Волейболистът Матей Казийски е последният носител на титлата Мъж на годината. През 2010-та повече от 10 000 българи гласуваха за него. Казийски се състезаваше за отличието с вицепремиера Цветан Цветанов и новоизбрания президент Росен Плевнелиев, който тогава беше министър на регионалното развитие и благоустройството. 

Класацията, която е с 21 годишна история, досега е оглавявана предимно от политици и спортисти. Желю Желев, Петър Стоянов и Бойко Борисов са печелили конкурса по два пъти, затова и според регламента му, те повече не могат да бъдат номинирани за отличието.


Всичко за конкурса и миналогодишното му издание можете да си припомните тук.