Честваме 135 години от Освобождението на София. Празничните прояви ще започнат с благодарствен молебен в църквата „Света Неделя“.

На 4 януари 2013 г. се навършват 135 години от навлизането на руските войски под предводителството на генерал Гурко в София. Столична община отбелязва събитието с поредица прояви, организирани със Софийската света митрополия, Сдружението на приятелите на Русия „Александър Невски“ и Фондация „Героите на България“, пише DarikNews.bg.

В 10.00 часа кметът на София Йорданка Фандъкова ще присъства на благодарствения молебен в храма „Света Неделя“. Изборът на храма е историческа даденост - в присъствието на генерал Гурко, още при влизането в града, там се е състояла първата заупокойна служба в памет на загиналите.

Повече за празничните прояви разказва зам.-кметът по културата Тодор Чобанов: „Освобождението на София е пряк резултат от много успешните действия на руските войски, свързани с една кампания на генерал Гурко за отрязване на снабдителните линии на турската армия, която е обсадена в Плевен. Стремително се появява в района на града и сварва турците доста неподготвени. Истината е, че те са се готвили да опожарят града. Благодарение на активните действия на няколко от представителите на западните държави и техните дипломатически агенции, градът не е опожарен. На 4 януари стремително настъпващите руски войски, начело с генерал Гурко, достигат града, навлизат по улицата, която днес носи името „Московска". Населението ги посреща изключително топло. Те стигат до днешния добре познат на всички площад „Света Неделя". Отслужва се много голям молебен за упокой на душите на загиналите руски войници“.

От 10:30 ч. ще се проведе литийно шествие от храм „Света Неделя“ до Паметника на българския опълченец и празнично биене на камбаните на централните софийски храмове. В 11:30 ч. ще започне празнична програма пред Паметника на българския опълченец с участието на актьора Георги Златарев, вокална формация „Юлангело“ и ученици от столични училища.