В първата точка от дневния ред на днешното правителствено заседание беше взето решение за спиране процедурата по сключването на търговското споразумение АCТА. С това на практика България спира всякакви действия по влизането в сила на това споразумение, включително по ратифицирането му, съобщи DarikNews.bg.

В началото на заседанието министър-председателят Бойко Борисов отбелязва пред колегите си, че от 2006 до 2010 година са проведени 11 кръга преговори и държавите членки са информирани устно и писмено за преговорите по това споразумение. Станишев е бил информиран устно и писмено, заявява Борисов пред присъстващите на началото на заседанието камери на телевизиите.

Компетентните институции, които са работили по АCТА и са ги подкрепили от българска страна, са били Министерството на културата, Министерството на правосъдието, Патентното ведомство, Министерството на икономиката и енергетиката, уточнява премиерът. По думите му министър-председателят Станишев е участвал в заседанията на Европейския съвет, а еврокомисарят Меглена Кунева е участвала в заседанията на ЕК, където са се обсъждали тези въпроси. "С риск да ги разсърдя, но все пак не мога да приема, че след всичките тези преговори години наред Трайков трябва да приеме вината. Те са толкова нагли, че ще минат един-два месеца и ще кажат, че правителството на ГЕРБ работеше, за да влезе в сила АCТА. С приемането на тази точка, ние се оттегляме от споразумението. За това вече мога да поема цялата политическа отговорност на нашия кабинет" заявява още Борисов.

Трайчо Трайков коментира, че от 6 години сега за първи път има реален дебат по това споразумение. Той припомня, че сега позицията на страната ни трябва да бъде защитена и пред Брюксел и изразява опасение, че ще бъде критикувана от много международни организации. Министър-председателят отбелязва, че българското законодателство по отношение защита на интелектуалното право е достатъчно строго и стриктно и решава всичките проблеми с фалшифицирането.