България призова либийския лидер Муамар Кадафи да се предаде. Това стана чрез изявление на говорителя на Министерството на външните работи Весела Чернева, публикувано на страницата на МВнР.

Ето и съобщението (публикувано без редакторска намеса):

Последните събития в либийската столица показват ясно, че легитимният стремеж на либийците да отхвърлят един авторитарен и потиснически режим е на път да се осъществи. Това беше дълъг и продължителен процес, но същевременно поставя и началото на нова страница от либийската история. Народът на Либия показа истинска смелост и достойнство през последните няколко месеца, изправяйки се срещу едноличния режим на полковник Кадафи, и категорично защити правото си да живее свободно.

Ние призоваваме Кадафи да се предаде, за да се прекрати огънят и да започне мирен политически диалог между всички участници в обществения живот на Либия. Приветстваме представената преди броени дни от Преходния национален съвет Конституционна декларация, която е добра основа за изграждането на представителна и легитимна държава на всички либийци. Още веднъж заявяваме категоричната си подкрепа за териториалната цялост и интегритет на Либия.