За 5-та поредна година България приема предизвикателството - NASA International Space Apps Challenge 2017. Международното състезание ще се проведе на 29 и 30 април в над 130 града от всички континенти. NASA International Space Apps Challenge е модел за иновации. Чрез използването на съвременните технологии инициативата дава възможност на хората по целия свят да експериментират и разработват решения/приложения/прототипи с отворен код. Най-голямата мотивация за повечето участници е възможността да имат принос в решаването на значими проблеми, засягащи живота на планетата Земя и Космоса.

Тази година у нас домакини са Софтуерeн университет – София, Бургаският свободен университет, Висше училище по сигурност и икономика – Пловдив, и Русенски университет "Ангел Кънчев", а Булсатком като иновативна и технологична компания е партньор на събитието.

Регистрацията за уникалното състезание ще бъде активна до 29 април включително. В състезанието ще може да се участва и виртуално от всяка точка в България. 
Чрез използването на свободно достъпни данни, доставени чрез мисиите на НАСА, и с помощта на съвременните технологии участниците ще разработват решения на едно или повече от зададените предизвикателства в една от следните категории: 
Земя (The Earth and Us)
Планети (Planetary Blues)
Опасности (Warning! Danger Ahead!)
Екосистемa (Our Ecological Neighborhood)
Създай идея (Ideate and Create)

Повече за категориите, може да прочетете тук. 

Участниците ще могат да започнат своите разработки, индивидуално или в екип, веднага след обявяване на предизвикателствата и ще  разполагат с 48 часа на 29 и 30 април, за да изготвят и финализират проектите си, които може да са на ниво концепция, прототип или готово решение.

Местно жури ще определи най-добрите проекти, които ще се състезават на глобалните финали. България ще се състезава с 12 разработки - най-добрите три разработки от всяка локация.