Кралицата на кралството Ашанти Нана Афия Коби Серва Ампем II, която има важно място в традиционалната власт в Гана, починал на 111 години, след като царува в продължение на 39 години. Съобщението за смъртта бе направено в четвъртък вечерта от двореца.

Обявено бе „с голяма тъга за смъртта на Вечната Нана Афия Коби Серва Ампем II”, след като още във вторник слухове за смъртта се появиха в местната преса. "Кралицата майка почина мирно в съня си в понеделник, 14 ноември", се посочва в съобщението.

Траурът ще трае една седмица от 24-ти ноември и "по традицията в Ашанти се забранява всеки друг траур и вдигането на шум в цялото кралство (цялата част на източната част на страната), до погребението на Ашантемаа.

Ашантемаа (кралица майка) имаше власт над 36 съветници от традиционалната власт в центъра на тази западноафриканска страна.

В царството Ашанти, което датира от осемнадесети век, кралското потекло се определя и кралицата майка посочи сина си Отомфуо Осей Туту II, който да замести на трона краля Ашантехене през 1999.

Има над 10 000 "кралици майки" повече или по-малко влиятелни в страната. Традиционно в Гана те имат властта да назначават или свалят лидери на общности.

Кралицата Ашанти бе най-силната традиционалистична фигура в страната и погребението й ще бъде голямо събитие в Гана. Датата няма да бъде обявена преди да бъде определена друга кралица майка от Съвета на мъдреците.

В Гана, както и в много от страните на юг от Сахара, ролята на традиционалните лидери е залегнала в Конституцията и въпреки че тяхната функция се свежда до почетното звание, морален авторитет и тяхното влияние върху живота на страната продължава да бъде особено важно.

Ашанти е голяма етническа група в днешна Гана. В средата на 16 век те образуват Конфедерацията Ашанти. Великобритания подчинява страната след война с местните, продължили от 1826 до 1896. Присъединена е към колонията Златен бряг. /АФП, БГНЕС