Седем български филма са в афиша на Сараево Филм Фест, който ще се проведе за 17-ти път между 22 и 30 юли, съобщи Zar.bg. Фестивалът представя новаторски артфилми от цял свят.

От Националния филмов център информират, че в състезателната програма България участва с четири филма във всички категории. Това са игралният "Аве", който е дебют на режисьора Константин Божанов, документалните "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев и "Правилата на ергенския живот" на Тонислав Христов, както и късометражният "Втори дубъл" на Надежда Косева.

В програмата "На фокус" на фестивала в Сараево за първи път са две български заглавия - "Подслон" на Драгомир Шолев и "Островът" на Камен Калев. Лентата на Шолев бе отличена с голямата награда на София Филм Фест тази година, а световната премиера на новия филм на Калев беше в рамките на Петнадесетдневката на режисьорите в Кан. Премиерата на "Островът" у нас е през октомври. И двата филма са създадени с подкрепата на Националния филмов център.

На Сараево Филм Фест ще бъде представена и една българска анимация - в програмата "Операция Кино" - "Хромони" на Райна Атанасова и Ина Николова, спечелил наградата в конкурса "Филмово предизвикателство" на 15-ия София Филм Фест.

Популярният свищовлия Манчестър стана герой във филм на актьора и режисьор Стефан Вълдобрев. Лентата носи заглавието "Манчестър Юнайтед от Свищов" и разказва за битката на свищовлията, решил да приеме като свое лично име наименованието на любимия му футболен отбор.

Сагата на футболния фен започва през 2000 година, когато Великотърновският окръжен съд променя собственото му име от Марин на Манчестър. Две години по-късно отново с решение на съда като псевдоним към името му бе добавено Юнайтед.

Въпреки това обаче запалянкото на "червените дяволи" остана недоволен, тъй като от подредбата на имената му - Манчестър Здравков Левиджов - Юнайтед излиза, че той е кръстен на града, а не на любимия си отбор. Последва искане за промяна на собственото му име от Манчестър в Манчестър - Юнайтед.

Съдът отказа да уважи молбата му с мотив, че до момента няма настъпили важни обстоятелства, които да налагат трета промяна на името. Според българското законодателство промяна на името се допуска само при осиновяване, сключване на брак, както и когато името е опозоряващо или осмиващо, а също така и по изключение. Така в крайна сметка желанието на футболния запалянко остана неудовлетворено и той продължава да носи имената Манчестър Здравков Левиджов - Юнайтед.