Най-внушителния самолет от семейството на Еърбъс – А380, ще прелети над столицата тази неделя и при добри метеорологични условия всички ще имаме удоволствието да видим събитието с очите си.

Дългият над 70 метра и висок почти 25 метра самолет ще кацне в 13 часа на летище София, управляван от единствения българин в Европа, който може да го пилотира. За Марио Бакалов приземяването на гиганта в родната му страна е отколешна мечта.

Двупалубният самолет ще престои на родна земя 4 часа и ще отвори врати за делегация от високопоставени гости и представители на медиите, които ще се докоснат до луксозните му салони.

А380 е изключителен самолет - капацитетът на горивните му резервоари е еквивалентен на обема на 21 пътни цистерни, а площта на крилото му е 845 кв. метра - почти два пъти размера на крилото на A340-600. На земята A380 се обслужва от 12 моторни средства, някои от които са специално разработени за съответните нужди.

Еърбъс А380

Той е най-големият член от семейството на Еърбъс – размахът на крилата му е 80 метра, а при пълно натоварване тежестта му е невероятните 560 тона. Самолетът може да изпълнява полети на максимална височина от 13 000 метра, с максимална скорост от 907 км/ч. За всичко това се грижат четирите двигателя Rolls-Royce Trent 970, всеки от който има тяга от 31 751 килограма - и въпреки това работят с впечатляващо ниско ниво на шума.

По случай празника на авиацията – 16 октомври, командването на ВВС организира и Ден на отворени врати в авиобаза Враждебна на 16 октомври от 12:00 до 17:30 часа, където всички желаещи ще могат да се докоснат и разгледат различни самолети - Спартан, Ан-30, Л-410 и Ан-26, както и да наблюдават ниското прелитане и кацане на самолет Airbus A380 с добра видимост към пистата на летище София.

Еърбъс А380

Пак в тон с празника Луфтханза пък е подготвила промоционални цени на двупосочни билети до дестинации в Азия и Северна Америка, оперирани от А380. Промоциите ще бъдат видими на сайта на авиокомпанията в периода 14-17 октомври и от тях ще могат да се възползват само български клиенти, които пътуват от България.

„Луфтханза“ предлага полети между Германия и България вече 46 години. Авиопревозвачът, заедно с Austrian Airline и Swiss представляват Луфтханза Груп в България и осигуряват достъп до над 400 дестинации по света.