Днес се навършват 26 години от Чернобилската катастрофа - една от най-трагичните страници в най-новата история на човечеството. Вече над четвърт век световната общност продължава да се бори с последиците от трагедията, опровергала през април 1986 г. твърдението, че в енергетиката има само "мирен атом", предаде ИТАР-ТАСС.

В Чернобилската АЕЦ и ред украински градове предстоят прояви, които ще напомнят за катастрофата и за хората, успели да локализират ужасните последици с цената на невероятни усилия, а често и с цената на живота си. В Киев ще има възпоменателни богослужения, митинги, ще бъдат положени цветя пред мемориални комплекси и паметни плочи.

Президентът Виктор Янукович ще посети атомната централа, за да участва в церемония по повод започващото изграждане на нов похлупак над саркофага над авариралия реактор.

Очаква се съоръжението да бъде построено до 2016 г. за 935 млн. евро - средствата бяха събрани на донорска конференция миналата година. Държавна програма в Украйна предвижда Чернобилската АЕЦ да бъде изцяло изведена от експлоатация до 2065 година.