Около 2000 души се включиха в протеста на природозащитниците, който се провежда тази вечер в София в района на Орлов мост. За разлика от предишни демонстрации, шествието днес е организирано и с официалното разрешение на кмета Йорданка Фандъкова, информира DarikNews.bg.

Демонстрациите са провокирани освен от споровете около закона и от пожара, който пет дни опустошаваше резервата „Бистришко бранище” на Витоша. От МВР вече съобщиха официално, че огнената стихия е овладяна и в планината няма пламъци. През последните четири дни обаче природозащитниците, голяма част от които бяха доброволци на Витоша, разказаха за слабата организация там.

От думите им стана ясно, че обстановката горе излиза от контрол и живата гора в района е в сериозна опасност от изгаряне. Заради това днес хората негодуват срещу слабата организация и решенията, които управляващите са взимали в процеса на гасене на пожара. Според тях решенията, които са били вземани, са удължили значително времето, в което пожарът е можело да бъде загасен.

По повод на основната тема на протеста - споровете около Закона за горите, екоактивистите заявиха, че ще продължат да отстояват позициите си във връзка с онези текстове, които създават условия за строеж на ски писти и съоръжения в планината. Във вторник, след среща между всички заинтересовани страни в Народното събрание, която беше организирана от ресорната комисия в парламента, стана ясно, че управляващите се отказват от поправката и засега остава да действа стария режим на работа.

Природозащитниците настояват още да бъде преразгледан договорът на „Витоша ски”АД, обясни един от организаторите Мартина Попова от сформиралата се в социалната мрежа група „За Витоша”. Като повод участниците в нея посочват обявеното тази седмица от компанията намерение да не възобнови скисезона за втора поредна година, ако Закона за горите остане в сегашния си вид. Според тях това е рекет от страна на компанията и тя не изпълнява договора си към общината и той трябва да бъде прекратен.

По-рано днес от „Витоша ски” разпространиха до медиите си и своя официална позиция относно споровете около Закона за горите и протестите на еколозите от последните седмици.

„По промените в Закона за горите се каза много, но ясно стана едно: еколозите не защитават екологични, а икономически интереси.  Защо - защото искат да бъде намален горския фонд, от него да се изключват територии, които да се урбанизират  и  Витоша да се застрои, или да не се случва нищо. Това вече  е неоспорим факт, който всеки трезвомислещ човек може да види”, посочват от компанията.

„В нашия случай всички ангажименти по приватизационния договор са извършени, отчетени и приети по съответния законов ред. В началото на тази година самата Столична община след нарочна проверка заяви, че нашите задължения по договора са изпълнени стриктно. Подчертаваме, че спирането на лифтовете не е по наша вина и се наложи единствено заради последствията от приетия през 2011 г. закон, под диктовката на същите самообявили се „природозащитници”. Жителите и гостите на столицата не заслужават днешното абсурдно положение, за което не носим отговорност и което искаме да разрешим  съвместно с държавата и общината в духа на закона и в интерес на гражданите. Като собственици, от една страна, и жители на столицата, от друга, ние сме последните, които бихме желали съоръженията на Витоша да не работят. Абсурдно е да се смята, че за нас е човешки поносимо и икономически изгодно да гледаме как вече година съоръженията не работят, а персоналът ни бездейства!”, пише още в изпратеното съобщение.

От компанията изтъкват още, че „Ние сме първите, които ще направим всичко необходимо съгласно закона за правилното използване и развитие на инфраструктурата в планината”.