Шампионът на България Александър Златков се класира на 37-о място в кратката програма при мъжете на Световното първенство по фигурно пързаляне в Монреал (Канада).

Националът получи за изпълнението си оценка от 64.77 точки (33.95 за технически елементи и 30.82 за компоненти на програмата. Това е нов най-добър резултат за сезона за него, но по-важното е, че Златков изигра без грешка всичко заложено и изпълни троен луц-троен тулуп, троен ритбергер и двоен аксел. Българинът обаче остана извън първите 24, които продължават във волната програма в събота, уточнява БНР.

Двама японци поведоха в състезанието. Двукратният световен шампион и защитаващ титлата си Шома Уно беше блестящ и със 107.72 точки оглави класирането. Той изпълни четворен флип, комбинация от четворен тулуп-троен тулуп и троен аксел, както и най-високо ниво стъпки и пируети.

Олимпийският и световен вицешампион Юма Кагияма е втори със 106.35 точки. Той пропусна миналогодишния шампионат, но сега приземи четворен салхоф и комбинация четворен тулуп-троен тулуп. Третата позиция заема Иля Малинин (САЩ), който беше оценен със 105.97 точки, след като направи четворен тулуп, четворен луц-троен тулуп и троен аксел.

Американецът Джейсън Браун е четвърти с 93.87 точки, въпреки че не изпълни четворен скок. Провал претърпя двукратният европейски шампион Адам Сяо Хим Фа (Франция), който не направи нито един от заложените скокове във волната си програма и е едва 19-и с оценка 77.49 точки.

Световното първенство по фигурно пързаляне в Монреал продължава тази нощ с волната програма при спортните двойки.