Петкратният олимпийски шампион в биатлона Мартен Фуркад спечели малкия кристален глобус в спринта. В днешното състезание в Контиолахти той остана втори след Йоханес Тингес Бьо (Норвегия), но завършва на първо място в класирането с 360 точки.
 
Втори и трети са съответно Кентен Фийон-Мейе (Франция) с 324 и Йоханес Тингес Бьо с 323 точки.
 
За Фуркад това е осма малка световна купа в спринта. Преди това той има седем поредни - от 2012 до 2018 година.
 
Френската звезда завоюва втори малък кристален глобус за сезона, след като завърши на първо място и в индивидуалната дисциплина със 174 точки. Втори е Йоханес Тингес Бьо със 145.
 
На Световната купа трябваше да се проведе още един спринт - в Холманколен, но той беше отменен заради пандемията от коронавируса.
 
В генералното класиране за Световната купа преди последния индивидуален старт в Холменколен Фуркад остава начело с 880 точки. Той има аванс от едва 10 точки пред Йоханес Тингес Бьо.
Международният съюз по биатлон официално отмени последния кръг от Световната купа в Осло-Холменколен заради коронавируса.
 
Така стартовете в Контиолахти, които започнаха днес, ще закрият сезона.
 
От Международната централа обмисляха Контиолахти да приеме и последния кръг от Световната купа, но това не може да се случи заради последните разпоредби на финландското правителство. Заради пандемията правителството наложи временна забрана за събития с повече от 500 души./БТА