Националният треньор на България по биатлон Николай Захаров сподели, че пред следващия сезон ще се гони най-вече добро представяне на Световното първенство в Руполдинг, където ще се определят олимпийските квоти за Сочи 2014-та година.

„Миналият сезон беше доста натоварен със състезания и много труден. Имаше съвпадение на много състезания наведнъж. Това беше доста трудно, но излязохме от ситуацията достойно. Постигнахме успехи и благодаря на усилията на целия екип. Още много неща предстои да направим по подготовката на отбора и други неща. Основното състезание ще е Световното първенство в Германия, където ще се раздават квоти за Олимпиадата в Сочи. Естествено трябва да се готвим сериозно. Минахме тази година в друга категория, вече с 4 мъже. Доста е силна групата ни. Излязохме от по-слабата група и естествено гоним Световната купа и искам да се закрепим на това място”, коментира Захаров.

По повод здравословното състояние на биатлонистите ни и условията, при които са се състезавали в изминалите състезания, Николай Захаров заяви: „Имаше здравословни проблеми. Краси издържа последните на Европейското на антибиотици, но после естествено последва спад в резултатите. Но не само ние боледуваме, всички боледуват. Така е в зимните спортове. Ние постоянно сме на сняг и студ. Тази година беше много студено навсякъде. Дори в Турция бягахме на минус 18 градуса. Представете си и с вятър, и на 2000 метра височина. Това са екстремни условия. В такива условия е много трудно да не се разболееш. Прогнозите в биатлона се неблагодарна работа, защото всичко се случва.”