Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах счита, че Изпълкомът е взел решението да изключи Русия от Игрите през 2018-а година без политически подтекст.

МОК отстрани Олимпийския комитет на Русия, но ще допуска чисти от допинг състезатели от страната като неутрални спортисти.

"Политическите лидери по целия свят и нашите спонсори разбират добре, че МОК е неутрална организация. Ние не бихме допуснали да бъдем повлияни от политиката, когато вземаме решения относно спорта. За нас неутралността е от ключово значение", заяви Бах.

Мощен удар от МОК! Без Русия на зимната Олимпиада

Олимпиадата в Пьончан, Република Корея, ще бъде проведена между 5-и и 25-и февруари без руския флаг.

Бах добави, че Самуел Шмид е свършил великолепна работа с изготвянето и представянето на доклада, благодарение на който Русия не беше допусната до участие на зимните олимпийски игри.

"Искам да благодаря на Шмид и неговия екип за великолепната работа. Той и останалите членове на комисията изготвиха комплексен и детайлен отчет, доказващ манипулацията на правилата и системната употреба на допинг", заяви Бах.

Международната футболна федерация (ФИФА) също трябва да потърси информация от Самуел Шмид относно проблемите с допинга в Русия, допълни президентът на МОК.

"ФИФА е длъжна да се обърне към г-н Шмид относно това с какви свидетелства (относно проблема с допинга във футбола) се е сдобил той в хода на своето разследване", каза Бах.

Русия е домакин на световното първенство по футбол през следващата година./БТА