Една от най-успешните страни в зимните спортове няма да участва на Зимните Олимпийски игри в Пьонгчанг в началото на следващата година. Това стана ясно след заседанието на МОК. 

Крехко създание ще брани участието на Русия на Олимпиадата

Спортистите на "сборная" са със забрана да участват в Южна Корея, а официални лица от страната са със забрана да присъстват на форума. Руският флаг въобще няма да се вее в Пьонгчанг, а химнът на страната е изваден от програмата. 

Здрав контрол за руските спортисти преди Игрите в Пьонгчанг

Всеки руски спортист, който по някакъв начин бъде допуснат до Игрите, ще носи неутрален екип, а дори да спечели медал, той няма да бъде записан в официалния рекорд на страната на такива форуми. 

МОК наказа нови четирима руснаци

Тежката санкция за Русия е заради систематична употреба на допинг от нейните спортисти, като разследването от УАДА тече повече от една година. Такова наказания няма прецедент в олимпийската история. 

МОК решава за Русия на 5 декември

С това решение на МОК изрично се затвърждава, че употребата на допинг от местните спортисти е била държавна политика и точно затова нито едно официално лице от страната няма да бъде допуснато до Зимните Олимпийски игри. 

Руската антидопингова агенция остава със спрени права

Все още не е ясно дали руснаците ще обжалват санкцията. Подозирайки решението на МОК, в местния спорт се готвеха за бойкот на форума, но сега такъв явно няма да им се наложи.