Финалистът за купа "Стенли" Тампа Бей Лайтнинг започна новия сезон в Националната хокейна лига с трудна победа като домакин над Филаделфия с 3:2. Успехът се оказа исторически за домакините, тъй като той дойде след продължение, в което двата тима за пръв път бяха само с по трима полеви играчи на пързалката. 

Автор на решителния гол стана Джейсън Гарисън, който приключи срещата с общо два. Трето попадение за Тампа вкара Райън Калахан, а за Филаделфия точни през втория период бяха Мат Рийд и Брейдън Шен. 

Подобно на Филаделфия, другият отбор от щата Пенсилвания също претърпя поражение. Питсбърг загуби като гост на Далас с 0:3, а домакините реализираха по един гол през всяка от третините. Първо точен бе Матиас Янмарк, след това и Алекс Хемски се разписа, а крайния резултат оформи Джейми Бен. Много добър мач за Далас направи вратарят Анти Ниеми. Финландецът направи 37 спасявания за първия си шътаут през сезона, а освен това направи и две асистенции за първите две попадения на тексасците. 

В най-резултатния мач от вечерта в Денвър тимът на Колорадо отстъпи пред Минесота с 4:5. Домакините на два пъти имаха преднина от по 3 гола, но в крайна сметка допуснаха загуба, след като Зак Паризе реализира хеттрик за Минесота. 

Ветеранът Жером Игинла даде аванс на Колорадо след 14 минути игра, а до края на първия период домакините поведоха с 3:0 с голове на Ерик Джонсън и Габриел Ландеског.
Паризе върна едно попадение за Минесота в началото на втората част, но Джон Мичел покачи на 4:1 минута по-късно. 

И когато изглеждаше, че мачът е в кърпа вързан за домакините, гостите от Минесота се вдигнаха на щурм, за да сътворят най-запомнящия се обрат от началото на сезона. Паризе, Нино Нидеррайтер, Томас Ванек и отново Паризе бяха точни между 45-ата и 50-ата минута, за да донесат първата победа на Минесота през сезона. 

В останалите срещи от тази нощ Дрю Стафорд записа гол и асистенция за успеха н Уинипег над Бостън с 6:2. Избраният под номер две в драфта Томас Айхел се разписа за Бъфало, но тимът отстъпи пред Отава с 1:3. Сейнт Луис спечели със същия резултат у дома срещу Далас, а с два гола през първия период Нешвил победи Каролина с 2:1.

Първенство на Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ), резултати:
Бостън - Уинипег 2:6
Бъфало - Отава 1:3
Тампа Бей - Филаделфия 3:2 след продължение
Нешвил - Каролина 2:1
Сейнт Луис - Едмънтън 3:1
Далас - Питсбърг 3:0
Колорадо - Минесота 4:5. /БТА