Алпийците са свикнали да се състезават пред сериозна публика в Световната купа, но интересът към стартовете от олимпийската програма в Пьонгчанг е доста скромен.

В една от класиките днес - мъжкото спускане - публиката в алпийския център Джонсон беше около 2 хиляди души, а победителят Аксел Лунд Свиндал от Норвегия заяви, че "това е малко тъжно", но в същото време прояви и разбиране.

"Ако състезанието беше в Австрия, Швейцария, Италия, Норвегия, Швеция или дори в САЩ, вероятно щеше да има 50 хиляди зрители. Но интересът към нас не навсякъде е еднакъв. В Норвегия например никой няма да гледа шорттрек. Олимпиадата е по-голяма от алпийските ски. Ако този спорт не се радва на сериозен интерес тук, това е лошо за нас", коментира 35-годишният Свиндал.

Той стана първият норвежец, който печели олимпийско злато в спускането, както и първият алпиец с титли и в двете най-скоростни дисциплини след триумфа си в супергигантския слалом във Ванкувър 2010.

"Имам доста победи в Световната купа и познавам чувството, но сега е различно", каза норвежецът след спечелването на четвъртия олимпийски медал в кариерата си. Той има 35 победи за Световната купа, както и пет световни титли, две от които в спускането.

"Когато пресечеш финалната линия, чувстваш, че си карал добре, а позицията ти е първа или пред призовите, не мислиш за историята. Естествено емоцията е голяма. На Олимпиада си, бориш се за златото и успяваш да го спечелиш. Това за мен е много повече от всякаква статистика и история", каза той.

Аксел Лунд Свиндал няма много време за радост, тъй като утре ще трябва да стартира в супергигантския слалом, където също може да се надява на отличие.

Норвежецът напълно осъзнава, че в петък може би ще бъде последният му старт на Олимпиада, тъй като на Игрите в Токио той ще бъде на 39 години.

"Предполагам, че това е началото на края. Определено Олимпиадата в Пьонгчанг ще бъде моята последна. Никога не можеш да бъдеш сигурен на 100 процента, но това е много, много близо до стоте процента", каза Свиндал. /БТА