Аксел Лунд Свиндал донесе първо злато за Норвегия в мъжкото спускане на Зимни олимпийски игри.

Петкратният световен шампион финишира първи на 2,965-километровото трасе в Пьончан с време 1:40.25 минути. Това е втора олимпийска титла за норвежеца след триумфа му в супергигантския слалом във Ванкувър преди осем години, с което той стана първият алпиец с златни медали в скоростните дисциплини на олимпийски игри (Супер-Г и спускане).

35-годишният Свиндал изпревари с 0,12 секунди своя сънародник Киетил Янсруд, който се окичи със среброто.

"Киетил беше изключително бърз в горната част на трасето, където аз допуснах грешки. Но усещах, че след втория скок до края съм доста бърз. Двойна победа за Норвегия - това е страхотно за нас", коментира Аксел Лунд Свиндал.

Янсруд спечели бронз в спускането преди четири години в Сочи, но сега се изкачи още едно място нагоре на почетната стълбичка. Янсруд има и олимпийско злато в Супер-Г в Сочи 2014.

Мъжкото спускане бе единствената дисциплина, в която Норвегия нямаше злато на олимпийски игри. Сега норвежците записаха двойна победа за страната си, което не се е случвало за една нация от 40 години, когато Пирмин Цурбриген и Петер Мюлер спечелят за Швейцария злато и сребро в Калгари 88.

Трети в спускането остана Беат Фойц от Швейцария на 0,18 секунди след победителя.

Класиране - спускане - мъже:
1. Akсел Лунд Свиндал (Норвегия) 1:40.25 минута
2. Kиетил Янсруд (Норвегия) 1:40.37
3. Беат Фойц (Швейцария) 1:40.43
4. Доминик Парис (Италия) 1:40.79
5. Tомас Дресен (Германия) 1:41.03
6. Петер Фил (Италия) 1:41.08  /БТА