Защитата на Максим Ставийски разполага със свидетел, който е видял, че един от другите автомобили, участвали в катастрофата се е движел с превишена скорост, заяви адвокат Росен Кожухаров.

При получаването на материалите по досъдебното производство адвокатите са поискали той да бъде разпитан, но от Окръжна прокуратура им е отказано.

Не сме решили какво ще правим след отказа на прокуратурата да разпита свидетеля в зависимост от решението на прокуратурата по обвинителния акт ще определим и нашите понататъшни действия, така адвокат Кожухаров отговори на въпроса дали този и други свидетели ще бъдат призовани по време на делото.

"В деня на получаването на материалите и искането за споразумение защитата на Ставийски представи искане за разпит на такъв свидетел и ми даде неговите имена и адрес. Нямаше как обаче за толкова кратко време да бъде организиран разпита му и след това тези нови материали да бъдат представени на всички страни по случая, за това отказахме", заяви заместник-окръжният прокурор Светлозар Костов пред БГНЕС. Той допълни, че от прокуратурата са предложили на защитата да се възползва от свидетеля по време на съдебния процес.

Този свидетел със сигурност ще бъде разпитан, може и ние да го призовем, каза още прокурор Костов. Той уточни, че искането на защитата е записано само, че свидетелят има впечатления от поведението на водача на Хондата, а всички коментари за движение с бясна скорост на автомобила са от медиите.

Обяснението дадено от защитата е, че свидетелят е решил да се свърже с тях след официалната пресконференция на Максим Ставийски, каза Костов. Той допълни още, че е малко скептичен към свидетели, които се появяват в последния миг на разследването.

Предстои окръжна прокуратура да изготви обвинителния акт в 30-дневен срок и да го внесе в съда, откъдето ще бъде определен съдията, който ще гледа делото и датата за начало на процеса.

Има голяма вероятност двукратният световен шампион по фигурно пързаляне да се окаже в затвора заради тежката катастрофа на 5 август на пътя Приморско – Бургас, при която Ставийски се удари с джипа си, след употреба на алкохол, в два други автомобила, тогава загина един младеж, момиче е в кома, а други двама пострадахa по-леко.