Бургаската окръжна прокуратура отхвърли искането на защитата на световния шампион по фигурно пързаляне Максим Ставийски за извънсъдебно споразумение. Предложението на адвокатите му бе за петгодишен изпитателен срок и отнемане на шофьорската книжка за период от три години.

 

Сред мотивите за това решение са справка за три години назад в практиката на окръжния и апелативния съд в морския град. Тя сочи, че в повечето случаи подобни дела приключвали с ефективна присъда, съобщават от Бургаската окръжна прокуратура пред БТА.

 

Окръжният прокурор Светлозар Костов е потърсил и мнението на роднините на пострадалите, които са против извънсъдебно споразумение.

 

Защитата на Ставийски също поиска нови експертизи, включително и тази за алкохолното съдържание в кръвта, както и разпити на нови свидетели. Искането обаче бе отхвърлено.

 

Материалите от досъдебното производство ще бъдат внесени в прокуратурата. След това в 30-дневен срок ще се внесе в съда и обвинителният акт.

 

Максим Ставийски причини катастрофа на 5 август край река Ропотамо. При инцидента загина 23-годишният Петър Петров от Сливен, а Мануела Горсова все още е в кома.