Финландия срази Русия във втория полуфинал на Световното първенство по хокей на лед с 3:0 (0:0, 1:0, 2:0) и ще спори за златото с тима на Швеция, който по-рано победи Чехия с 5:2.

Руснаците, които са сребърни медалисти от последния шампионат, пропуснаха възможността да се класират на четвърти пореден финал. Точно Суоми бе тима, който за последно спря „сборная” преди решителния мач на световното и това бе през 2007 година в Москва, когато надиграха домакините с 2:1 след продължения.

В герой за скандинавците се превърна 19-годишният Микаел Гранлунд. Тийнейджърът откри резултата в 25.13 минута посредством фамозно изпълнение. Пързаляйки се зад вратата на Русия, той финтира бранител и буквално завлече шайбата по въздуха право в горния ъгъл над слисания голкипър Константин Барулин.

Третият, последен период започна с очакван натиск за Ковалчук и компания, но те пропуснаха няколко чисти момента за изравняване. Финландците нанесоха втори сериозен удар по амбициите на своя противник с втори гол, дело на Юка Лаюнен (47:40), който вкара от малък ъгъл за 2:0. Това напълно обезкуражи руснаците и в 49.15 минута на последния период Микаел Гранлунд добави асистенция към гола си, след като при пауърплей поднесе шайбата на Ярко Имонен за 3:0.

Последният шанс за спасение на мача руснаците получиха с четириминутна възможност за игра в болшинство, но въпреки че в отбора си разполагат с много класни нападатели, те така и не успяха да разпечатат стабилния фински вратар Петри Веханен. Пазещият за руския Ак Барс (Казан) страж отрази всички трийсет удара по своята врата.

Така в неделя от 21.30 часа във финала в Братислава излизат Финландия и Швеция, а от 17 часа в спор за бронза ще играят финалистите от предишното първенство Русия и Чехия.

Все пак Русия днес извоюва една победа и тя бе по време на редовния конгрес на ИИХФ (Международната федерация по хокей на лед), на който страната бе избрана за домакин на Световното първенство през 2016 година.

Другите два претендента – Дания и Украйна оттеглиха кандидатурите си малко след представянето на своите заявки и ще кандидатстват за шампионатите през 2017 г. и 2018 г. За последно най-голямата по площ страна прие първенството през 2007 г., когато шампион бе Канада, а домакините останаха трети.