Защитаващият титлата си тим на Чехия няма да има шанса да дублира успеха си след като загуби с 2:5 от Швеция. Двубоят помежду им днес бе римейк на срещата отново на този стадий от първенството през 2010г. в Германия, която бъдещите шампиони спечелиха с 3:2 след наказателни удари.

Първият период премина без да бъдат създадени чисти голови ситуации, което се обуславяше от предпазливата игра на съперниците.

Опитният отбор на чехите стигна до гол още при първото си слизане по посока на шведската врата и то в свой стил – след бърза контраатака. Точен бе нападателят на Ню-Джърси Девилс - Патрик Елиаш, в 46-секунда на втората третина. Дисциплинираната игра на двете селекции продължи до 23.36 минута, когато Червенка бе изпратен на скамейката за наказани и това се оказа пагобно за Чехия. Голмайсторът за „тре крунур” до този момент в Словакия Патрик Берглунд (24:34) изравни за 1:1 след точен удар от синята линия. Двете попадения отвориха срещата и хокеистите заиграха много по-разкрепостено. Особено активни бяха скандинавците, които накараха чешкия страж Ондрей Павелец да демонстрира класата си. На свой ред чехите чрез Карел Рахунек при игра петима на четирима имаха страхотна възможност, но Виктор Фаст се изяви добре. Последва контраатака за Швеция на върха на която се оказа Микаел Баклунд и в 35.10 минута водачи в резултата с 2:1 вече бяха играчите на Пер Мартс. Ситуацията можеше да стане и необратима за чехите, но Луи Ериксон не успя да вкара наказателен удар, който бе отсъден заради задържана с ръце шайба от страна на чешки бранител. При този резултат завърши частта.

Опрените до стената световни шампиони започнаха последните двайсет минути с методични атаки към Фаст и бяха близо реализирането на гол, но вместо това получиха такъв при една перфектно организирана скоростна атака, завършена от Джими Ериксон в 48.07 минута. Асистира му вкаралият втория шведски гол Микаел Баклунд. В оставащите десетина мунити до края Швеция стигна и до четвърта шайба след напориста игра на Маркус Крюгер (52:29) и с това победителите от миналата година бяха практически детронирани. Малко повече от петминути преди края на периода Патрик Елиаш обаче върна надеждите на своите след изстрел от средно разстояние. Треньорът Алойз Адамчик извади Павелец за сметка на шести полеви играч, но това доведе до още един гол в тяхна врата. Дубъл оформи Патрик Берглунд (59:13), който вече има осем попадения на турнира. Ключово за успеха на Швеция бе опазването на ветерана Яромир Ягър, който така и не съумя да създаде нещо креативно.