Председателя на БОК Стефка Костадинова си пожела: „Дано България да бъде щастлива по време на тези две седмици във Ванкувър!”. Световната рекордьорка в скока на височина ще замине за ХХІ Зимни олимпийски игри на 11 февруари и ще остане във Канада до края на 28-и. Спортният министър Свилен Нейков по право ще пътува с придружител и ще бъде на Белите игри от 11 до 15 февруари.

Ето какво каза Стефка Костадинова след Общото събрание на БОК:

„Целта на Общото събрание днес бе да се гласува делегацията ни за Зимните олимпийски игри във Ванкувър. Не случайно в дневния ред имаше само две точки – обсъждане и утвърждаване на хората, които ще пътуват и точка „Разни”. Затова толкова бързо завърши заседанието. Нямаше какво да са обсъжда по списъка. Мислех си, че ще има много повече въпроси за обсъждане по точка „Разни”, но нямаше. Не зависи от мен, че бе толкова кратко това Общо събрание.

Очакваше се да имаме толкова квоти. До последно имахме надежда и за квота за щафетата ни в шорттрека, но за съжаление това са възможностите ни. Имаме 18 визи и евентуално трябва да се случи нещо да получим още една. Много малко е вероятно, но се чака една квота в мъжкия сноуборд.

Още не е уточнено точно в кое от двете олимпийски села ще отбележим Деня на България на 14 февруари в Канада.

Вчера говорих с Жени Раданова, която има много голямо желание да носи българския флаг по време на откриването на Игрите, но на следващия ден има старт. Затова тя няма да е знаменосецът ни. Ще говоря със Сани Жекова, но ако и тя няма възможност, ще се върнем на първото мое предложение – Екатерина Дафовска. Тя е нашето олимпийско аташе там, тя е единствената наша олимпийска шампионка и има законното самочувствие да носи нашето знаме.

Аз пътувам на 11 февруари за Ванкувър и ще бъда до 28-ми там. Като председател на БОК и като спортист абсолютно представителите ни могат да разчетат на мен и помощта и съветите ми.

Искам да пожелая на нашите олимпийци да са живи и здрави. Никога не казвам класирания и медали. Искам да им пожелая много силни класирания, да зарадват всички нас и българския народ. Ние сме нация с много сериозна спортна история. Дано всеки един от нашите спортисти да реализира своите възможности, защото това са 4 години кански труд и заслужават високо класиране. Победителите не се знаят и се надяваме на големи изненади. Моето мнение е, че който и спортист да покрие квота, той трябва да пътува за Олимпиада, Световно или Европейско първенство. Просто хората са си го заслужили.

Миналата година в сайта на БОК пуснахме съобщение към всички медии, които искат да изпратят свой представител във Ванкувър. Получихме такива заявки само от 4 медии и МОК ги одобри. Истината е, че БОК има квоти за 4 журналисти, като едната е фотографска. От пишещите медии ще пътуват представители на вестниците Труд, 24 часа, Новинар и Стандарт, а също така двама журналисти от Българското национално радио. Тези хора няма да получат билети от субсидията, която отпуска държавата за нашата българска делегация във Ванкувър. Към момента те имат само резервации, а парите ще бъдат спонсорски. Ако имахме повече от четири заявки от медии, щяхме да пишем пак до МОК и решението кои да пътуват щеше да е тяхно. Може би щяхме да получим още една акредитация. Няма нищо скрито-покрито.”