Министърът на спорта Красен Кралев довери, че страната ни е способна да организира младежки зимни Олимпийски игри. Това може да се случи на Витоша, като министърът сподели за пореден път, че София е една от неколцината столици в света, която е способна да приеме подобен вид спортна надпревара.

„Имаме перфектни условия за зимни спортове. За бяганията с кънки ще заледим един от стадионите, тъй като инвестициите за подобно нещо не са големи. Трябва една шанца да се направи в Боровец, където е имало такова съоръжение преди години. Там планираме да се състои и биатлона и скибягането. Оценката за въздействието на младежките олимпийски игри ще е голяма за икономиката на България. Излишно е да говорим за имиджа, който ще добие страната ни. Бях на 133-ата сесия на МОК, където бе взето историческо решение. За първи път Африка е домакин на летните младежки олимпийски игри. Това ще е в Дакар (Сенегал), а от екипа им бяха много щастливи, тъй като престижът е огромен. Стремежът е да се остави сериозно наследство и да се подкрепи начина на живот на младото поколение, а ние отговаряме на тези изисквания. Трябва ясен план от нас”, довери Кралев пред bTV.

„Става дума за 2024 година и не мисля, че ще има проблем за Витоша, тъй като общественото мнение е положително. Планът трябва да се смени и е нужно една законодателна промяна от държавата, за да може собственици и концесионери да инвестират пари там. Очакваме подкрепа от основните инвеститори от Боровец и ще я търсим. Не виждам за какво да има конфликт, тъй като всички са в подкрепа Витоша да стане зона за зимен туризъм. Засега не знам кои ще са претендентите ни за този избор”, продължи министърът.

„Смея да твърдя, че имаме голям част, но трябва да си свършим нашата работа. Инвестицията не е голяма. Най-близката страна, където може да има спортове, които не можем ние да осигурим, е Австрия. Основното желание на МОК е да няма тежко наследство за страната впоследствие. Ако нямаме планове да го използваме после, то да не се строи. Най-трудното съоръжение след бобслея е огромна зала за кънки, което също може да се преодолее със закупуване на машини, които да заледят пистата на някой от стадионите. Съвсем по нашите възможности е, ако оставим частните компании, които притежават собственост на Витоша. Аз съм оптимист, че ще се справим с организацията”, продължи Кралев.

„Наши специалисти бяха поканени в Пьонгчанг да се грижат за пистите. Имахме сериозно участие от наши експерти по време на последните ЗОИ, които дадоха сериозна подкрепа на организаторите. 2021 ще се вземе решението, а аз лобирах за по-ранно такова, за да имаме време за подготовка”, завърши министърът на спорта.