Чрез създаването на по-добри условия за тренировки и състезания, се дава тласък в развитието на зимните спортове. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на представянето на обновения “Зимен дворец на спорта” в София. На представянето бе специално поканен министър-председателят Бойко Борисов.

Премиерът и министърът бяха посрещнати от Стоян Бъчваров, генерален секретар на Българската федерация по хокей и от Евгения Раданова, член на УС на Българската федерация по кънки, които изказаха своите благодарности към правителството за направеното за развитието на зимните спортове.

Стойността на реконструкцията до момента е 4 млн. лв без ДДС, от които 3 млн. лв. по договор с гарантиран резултат (ЕСКО ДОГОВОР) за енергийна ефективност и 1 млн. лв. собствени средства на държавно дружество “Академика 2011”, съобщават от Министерството на спорта.

В момента тече ремонт и на тренировъчната зала на стойност 1 млн.лева, също средства на дружеството. “След извършения ремонт Зимният дворец е едно по-приветливо място - удобно за всички спортисти, треньори, родители и зрители, които ще го посещават”, заяви министър Кралев. По думите му, ще се мисли и за смяна на амонячната система на пързалката, вероятно като част от подготовката за Зимните младежкиолимпийски игри, за които България ще кандидатства за домакинство.

Зимният дворец на спорта в София

източник: ММС

Спортният министър подчерта, че се инвестира сериозно в развитието на т.нар. “ледени спортове”. Кралев посочи, че има закупенo новo съоръжение и оборудване, които ще се използват за заледяване и на “Арена Армеец”.

“През март месец ще има световно първенство по шорттрек. Това е най-успешният български зимен спорт с най-много спечелени олимпийски медали от Евгения Раданова. Сега имаме достоен наследник - Катрин Маноилова. Да се надяваме това да бъде един шанс за изява и да се популяризира този спорт сред подрастващите и сред децата. Разбира се, че ще има повече желаещи да се запишат в зимните спортове – фигурно пързаляне, шорттрек, хокей на лед”, коментира той. Очаква се в следващите месеци да бъде открита и пързалката „Юнак“.

Зимният дворец на спорта в София

източник: ММС

Премиерът Бойко Борисов коментира, че ще има нов национален стадион, ако българският отбор по футбол стане първи в групата си в турнира “Лига на нациите”. Той призова спортната общественост, заедно със спортните журналисти, да направи обществено обсъждане дали мястото на Националния стадион е София и пречи ли провеждането на мачове на трафика в центъра на столицата. 

Според Бойко Борисов такова решение трябва да се вземе в диалог и с консенсус, за да няма недоволство.

Бойко Борисов

източник: ММС