Норвегия спечели титлата в мъжката щафета на 4 по 7.5 километра на световното първенство по биатлон в Йостерсунд (Швеция), а България завърши на девета позиция. Скандинавците с Ларс Хегле Биркеланд, Ветле Кристиансен, Тарей Бьо и Йоханес Тингес Бьо, които са олимпийски вицешампиони от Пьончан 2018, използваха само пет допълнителни патрона и финишираха за 1:12:03.7 часа.

Йоханес Тингес Бьо вече има четири златни и едно сребърно отличие от шампионата в Йостерсунд. На второ място завърши щафетата на Германия на 38.1 секунди с осем допълнителни патрона.

Защитаващият титлата си тим на Русия взе бронзовото отличие, след като остана на 1:04.1 минута след победителите със седем допълнителни патрона. Първите три щафети не допуснаха наказателна обиколка.

Олимпийският шампион от Пьончан 2018 Швеция се нареди на осма позиция с изоставане от 1:37.4 минута и 11 допълнителни патрона. Квартетът на Франция беше втори след третия пост, но на последния голямата звезда на отбора Мартен Фукрад се провали.

Петкратният олимпийски шампион допусна две наказателни обиколки и французите финишираха едва на шесто място, на 1:37.2 минута с три наказателни обиколки и 11 допълнителни патрона.

Българите Красимир Анев, Антон Синапов, Димитър Герджиков и Владимир Илиев се класираха девети с 9 допълнителни патрона и пасив от 2:03.9 минути. На трети пост Герджиков предаде 12-и, но на последния Илиев успя да финишира девети, след като използва само два допълнителни патрона. Щафетата на България завърши на девето място и на шампионата в Хонфилцен преди две години.

Световното първенство в Йостерсунд завършва утре с масовия старт при жените и мъжете, където единственото българско участие ще бъде на световния вицешампион в индивидуалната дисциплина на 20 км Владимир Илиев. /БТА