Велико постижение за българския биатлон! Владимир Илиев спечели сребърен медал на Световното първенство по биатлон. Владо го направи в "българската" дисциплина - 20 км индивидуално бягане. Това е първият медал за България от Световно първенство при мъжете.

До този момент в индивидуалните дисциплини единственото сребро ни бе донесла Цветана Кръстева от 1989 година. При дамите имахме и три бронза - на Ива Шкодрева през 1991 и на Екатерина Дафовска през 1995 и 1997. 

13 снимки

В най-важния момент от сезона Илиев направи перфектна стрелба като сбърка само веднъж при второто си постижение на огневия рубеж. Това, гарнирано с отличното му бягане, донесоха на българина историческия медал. Той финишира на 1:08,7 минути зад новия световен шампион Арнд Пайфер, който направи единствената 0 в цялото състезание.

За среброто Илиев се пребори по изключително драматичен начин с големия норвежец Тарей Бьо. Той също имаше с 1 грешка, а по последна обиколка успя да смъкне пасива си спрямо българина и на една от последните контроли дори бе втори. В крайна сметка обаче Бьо завърши на 0,4 секунди зад Илиев и така взе бронза.

Владимир Илиев

източник: БГНЕС

По този начин 31-годишният Илиев записа най-големият успех в историята на мъжкия български биатлон и в година, в която пък другият ни голям биатлонист Красимир Анев спечели европейската титла в същата дисциплина. След дълги години на упорити тренировки, в които бе част от елита на биатлона, Илиев най-сетне успя да направи една перфектна стрелба и да стигне до безспорния връх в своята кариера.

Владимир Илиев

източник: БГНЕС

Великолепно в днешното състезание се представиха и другите българи. Димитър Герджиков също направи само една грешка и завърши 21-и на 3:42,3 минути зад Пайфер. Краси Анев пък е 27-и с 2 грешки и изоставане от 4:13,3.

Четвъртият ни представител Антон Синапов направи 6 грешки до трета стрелба и в крайна сметка не завърши състезанието.