„Предстоят важни промени в световния сноуборд и решенията за тях ще се вземат на предстоящата календарна конференция на ФИС през юни на Златни пясъци,” това обяви Виктор Жеков, треньор и баща на най-добрата ни състезателка в бордъркроса.

Световните студентски шампиони за 2015 година Александра Жекова и Владимир Зографски бяха сред участниците в днешната пресконференция на Асоциацията за университетски спорт „Академик”.

Виктор Жекова

източник: LAP.bg, Илиян Телкеджиев

„За мен златото от Сиера Невада бе много важно. Изпращаме един много тежък и труден за всички бордисти сезон,” каза Жекова и добави: „Отложени поради лоши метеорологични условия и липса на сняг стартове компрометираха тотално програмата, объркаха подготовката и не позволиха да имаме един нормален сезон. Всичко това налага промени, които в момента се обсъждат и най-вероятно ще се приемат като решения още за следващия сезон.”

Сани разкри, че в края на миналата зима след Сочи 2014 са били на кръстопът с Виктор и са си дали сметка, че за да продължат напред, следва да опитат да променят много неща, най-вече като комплекс от условия за развитие и надграждане на този спорт у нас. Сноубордистката заяви още, че са получили разбиране от част от българските курорти, спомогнали за подготовката на всички възрасти наши състезатели.

Влади Зографски

източник: LAP.bg, Илиян Телкеджиев

Владимир Зографски също не скри задоволството си от спечеленото световно злато на Универсиада 2015. „Този успех ми върна увереността в един труден период, в който поради контузии и проблеми с екипировката не можах да реализирам развитие и то, за жалост, точно в олимпийския сезон. Сега съм по-спокоен и се надявам всички лоши неща да са вече зад мен“, сподели Зографски.

Ски-скачачът в момента преминава обстойни прегледи, които ще покажат дали се нуждае от операция в областта на кръста поради прищипан нерв. Владимир се надява, че това няма да попречи на подготовката му за следващия сезон.

Златко Джуров

източник: LAP.bg, Илиян Телкеджиев

„Благодаря от сърце на Сани и Влади и се надявам титлите им да накарат институциите да погледнат по-благосклонно на студентския спорт,” заяви доц. Златко Джуров, председател на АУС „Академик”.

„Вярвам, че отговорните фактори разбират, че нашата асоциация има огромен календар и не е редно липсата на средства за международните прояви да се отразява на вътрешните състезания. Сигурен съм, че държавата и по-специално Министерството на младежта и спорта ще оцени златото на Жекова и Зографски и няма да пропусне да отличи техните постижения. Те са пример и спомагат в желанието на АУС максимален брой млади хора от висшите училища да получат възможност за реализация в спорта. За това търсим съдействие от държавата и институциите, предлагаме законови промени, които да осигурят здрави и физически активни бъдещи поколения. Всеки лев, вложен в студентския спорт е гаранция за това.” завърши Джуров.