Известният треньор по фигурно пързаляне Алексей Мишин, наставник на европейските шампионки Елисавета Туктамишева и София Самодурова, заяви, че в случай на неуспешно обжалване на наказанието за Русия, страната му може да помисли за алтернативно състезание на Олимпиадата в Токио.

Страната получи санкция за 4 години, в рамките на които състезателите няма да могат да участват на големи международни състезания, включително Олимпийски игри. Страната също така няма право да приема световни първенства във всички спортни дисциплини и няма право да кандидатства за домакинства, а Руската антидопингова агенция (РУСАДА) се прости с лиценза си.

„Ако обжалването бъде отхвърлено, трябва да се мисли не какво се е случило, а какво предстои да се случи. Трябва да проведем собствено състезание, което да бъде алтернативно на Олимпиадата”, сподели Мишин.

„Ако бях на мястото на спортните ръководители, щях да мисля как да създам обстановка, която в тези трудни времена да подкрепи нашия спорт. Виждам необходимост от провеждане на голям форум с привличането на всички групи от нашето общество, което има отношение към спорта. Русия е спортна страна, затова и форумът трябва да бъде максимално широк”, каза още именитият треньор по фигурно пързаляне.

Алексей Мишин е извеждал редица състезатели до олимпийския и световния връх. Сред тях са Алексей Ягудин, Евгений Плюшченко, Каролина Костнер, Алексей Урманов и други.