Мишин: Когато видите пенсионер да рови по кофите, не говорете за пари за пързалки

Алексей Мишин

Алексей Мишин

Легендарният наставник във фигурното пързаляне Алексей Мишин даде специално интервю за Спортно шоу Гонг по Дарик радио, където говори развитието на изящния спорт у нас. Емблематичният специалист даде много хляб за размисъл с изказването си, като заяви, че когато виждаме възрастни хора да ровят по кофите за боклук, не бива да говорим за пари за пързалки.

Професор Мишин е в България за Семинара на треньорите и спортистите, които предхожда турнира „София Трофи“. Състезанието ще се проведе от 8 до 11 февруари в Зимния дворец в столицата. Входът е свободен.

„Голяма ракийка пия, когато съм в България. Много ми харесва тук. Най-много ми харесват хората в България. Миналата година пътувах много из различни места– бях на Канрските остров, Турция, Кипър, Гърция. Тази година бях в България по покана на Ина и Андрей Лутай.  Бяхме на лагер в Царево. Беше весело. По сигнал всички плуваха, после обядваха“, започна Мишин и продължи:

„А как си изкарах аз ли? Имах време да бъда сам със себе си на прекрасно място. Сутрин хапвах шопска салата, обед пак така. Вечер нещо варено, и пак тази голяма ракийка“, откровен бе специалистът.  

Сериозен интерес към започващия турнир "София Трофи"

Малката Александра - голямата българска надежда във фигурното пързаляне

„Появиха се вече треньори, клубове, състезатели, таланти. Преди сякаш България бе изолирана. Сега е различно - България е свързана с европейското фигурно пързаляне. Това е залог за оптимизъм. Нужни са таланти, за да успеете“, каза още специалистът, който е бил наставник на фигуристи като Евгени Плюшченко, Алексей Урманов, Елисавета Туктамишева, Каролина Костнер и други.

„Ще ви кажа нещо важно. Преди години Съветският съюз побеждаваше всички. А защо? Състезавахме се държава срещу клубове. Нямаше значение дали става дума за Америка или Швейцария. Какво правеха конкурентите – десет родители и 20 деца с ентусиазъм - купили кънки, ушили костюми и се състезават. Ние тогава костюмите, хореографията, всичко се правеше, както трябва. Всичко бе на високо ниво. Така се състезавахме – държава срещу клубове. И естествено тогава побеждавахме. Сега е различно - Китай, Америка, Канада имат държана подкрепа. Сега състезанието е между държавите. Трудно се печели“.

„Така е и със София и България в момента. Най-добрите коли са немските, най-добрите самолети са френските, а защо тогава да имаме най-добрите спортисти ние. Всичко е свързано. Трябва да го разберете. Така е и в България, разберете“.

„Важно е, че имате участници в международни турнири. Пързалка, състезатели. Малка пързалка с малко пари за спорта, това е. Но трябва да знаете, аз винаги го казвам - когато видите пенсионер да рови по кофите, не трябва да говорите, че ви трябват пари за пързалки, а че е нужно да живеете нормално“, завърши Мишин, който предизвика много дълбоки размисли.

профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
Алексей Мишин фигурно пързаляне

Зимни спортове