Легендарният наставник във фигурното пързаляне Алексей Мишин даде специално интервю за Спортно шоу Гонг по Дарик радио, където говори развитието на изящния спорт у нас. Емблематичният специалист даде много хляб за размисъл с изказването си, като заяви, че когато виждаме възрастни хора да ровят по кофите за боклук, не бива да говорим за пари за пързалки.

Професор Мишин е в България за Семинара на треньорите и спортистите, които предхожда турнира „София Трофи“. Състезанието ще се проведе от 8 до 11 февруари в Зимния дворец в столицата. Входът е свободен.

„Голяма ракийка пия, когато съм в България. Много ми харесва тук. Най-много ми харесват хората в България. Миналата година пътувах много из различни места– бях на Канрските остров, Турция, Кипър, Гърция. Тази година бях в България по покана на Ина и Андрей Лутай.  Бяхме на лагер в Царево. Беше весело. По сигнал всички плуваха, после обядваха“, започна Мишин и продължи:

„А как си изкарах аз ли? Имах време да бъда сам със себе си на прекрасно място. Сутрин хапвах шопска салата, обед пак така. Вечер нещо варено, и пак тази голяма ракийка“, откровен бе специалистът.  

Сериозен интерес към започващия турнир "София Трофи"

Малката Александра - голямата българска надежда във фигурното пързаляне

„Появиха се вече треньори, клубове, състезатели, таланти. Преди сякаш България бе изолирана. Сега е различно - България е свързана с европейското фигурно пързаляне. Това е залог за оптимизъм. Нужни са таланти, за да успеете“, каза още специалистът, който е бил наставник на фигуристи като Евгени Плюшченко, Алексей Урманов, Елисавета Туктамишева, Каролина Костнер и други.

„Ще ви кажа нещо важно. Преди години Съветският съюз побеждаваше всички. А защо? Състезавахме се държава срещу клубове. Нямаше значение дали става дума за Америка или Швейцария. Какво правеха конкурентите – десет родители и 20 деца с ентусиазъм - купили кънки, ушили костюми и се състезават. Ние тогава костюмите, хореографията, всичко се правеше, както трябва. Всичко бе на високо ниво. Така се състезавахме – държава срещу клубове. И естествено тогава побеждавахме. Сега е различно - Китай, Америка, Канада имат държана подкрепа. Сега състезанието е между държавите. Трудно се печели“.

„Така е и със София и България в момента. Най-добрите коли са немските, най-добрите самолети са френските, а защо тогава да имаме най-добрите спортисти ние. Всичко е свързано. Трябва да го разберете. Така е и в България, разберете“.

„Важно е, че имате участници в международни турнири. Пързалка, състезатели. Малка пързалка с малко пари за спорта, това е. Но трябва да знаете, аз винаги го казвам - когато видите пенсионер да рови по кофите, не трябва да говорите, че ви трябват пари за пързалки, а че е нужно да живеете нормално“, завърши Мишин, който предизвика много дълбоки размисли.