Победителят от редовния сезон Тампа Бей загуби с 3:7 гостуването си на Кълъмбъс и отпадна безславно в първия кръг на плейофите на Националната хокейна лига с 0:4 победи.

Така за първи път от 1968 година носителят на "Президентс Трофи" отпада без спечелен мач в елиминациите.

Тампа Бей беше повече от впечатляващ през кампанията, в която изравни рекорда на Детройт от 62 победи и записа 128 точки - четвърто постижение в лигата за всички времена. В плейофите, обаче, ситуацията се оказа съвсем различна.

Къмъблъс, който си осигури втората "уайлд кард" за участие в елиминациите едва след предпоследния си мач в редовния сезон, нито веднъж не допусна да бъде изоставащ в срещите от серията.

Пиер-Люк Дюбоа се отличи с гол и две асистенции, а Александър Тьоксие се разписа два пъти за успеха в четвъртия двубой. Сергей Бобровски отрази 30 шайби, а Сет Джоунс, Оливер Бьоркстранд, Артьоми Панарин и Мат Дюшен също се разписаха.

Стивън Стамкос, Седрик Пакет и Брейдън Пойнт вкараха, но това не беше достатъчно.

Ню Йорк Айлъндърс спечели с 3:1 гостуването си на Питсбърг и също елиминира съперника с 4:0 победи в първия кръг на Запад.

Джордан Еберле вкара в четвърти пореден двубой, а вратарят Робин Ленър парира 32 изстрела за успеха. Джош Бейли се отличи с гол и асистенция, а Брок Нелсон също се разписа.

Питсбърг, който участва за 13-а поредна година в плейофите, вкара едва шест пъти в серията. Четвъртият мач започна оптимистично с попадение на Джейк Генцел още в 35-ата секунда, но след това гостите допуснаха обрат.

Кайл Конър от Уинипег се разписа в 6:02 минута на продължението за 2:1 срещу домакина Сейнт Луис, с което резултатът в серията в Западната конференция беше изравнен на 2:2 победи.
Марк Шайфли също вкара, а вратарят Конър Хелебък парира 31 изстрела.

Владимир Тарасенко изведе домакините напред в началото на третата част, а Джордън Бинингтън спаси 37 удара, но това не беше достатъчно.

Вицешампионът Лас Вегас разгроми гостуващия Сан Хосе с 5:0 и поведе с 3:1 победи в серията.

Макс Пачорети реализира два пъти, а Шей Тиодор, Алекс Тък и Джонатан Маршесо също вкараха за третия пореден успех на тима в елиминациите срещу съперника. Вратарят Марк-Андре Флюри парира 28 изстрела./БТА