Павлина Филипова пропуска предстоящия старт от Световната купа, който ще проведе тази седмица в Руполдинг. Това заяви председателят на Българската федерация по биатлон Васил Тончев пред Гонг.

Целта на една от най-добрите ни състезателки към момента в този спорт е да е на ниво за следващите надпревари през сезона, като подготовката на целия ни национален отбор е насочен предимно за Световното първенство в Република Корея (13 – 22 февруари). Надеждата е съставът ни да спечели пълния комплект квоти за Олимпиадата през 2010 година.

„Световното е на друг континент, със съвсем различни условия. Не знам. Ние винаги сме показвали много добра адаптивност към подобни условия, да се надяваме, че и сега ще е така”, добави шефът на родната ни централа.

Поради желанието за квоти за Олимпиадата във Ванкувър, основният ни състав при мъжете и жените няма да вземе участие и в предстоящия 7-и кръг за Европейската купа, който ще се проведе в Банско.

„Самият факт, че Банско е в календара на международната централа е голямо постижение за нас. Освен това, значението на това състезание се вдигна много, тъй като от нея се взимат квалификации за Световна купа. Така, че очакваме и най-големите сили в нашия спорт да дадат заяви за участие”, добави Тончев.

„Ние се надяваме по-младите състезатели да покажат възходящ ръст в рамките на сезона и да покрият критериите, които сме заложили за тяхното участие, но за нас приоритет с Олимпийските игри”, завърши председателят на Българската федерация по биатлон.