Най-добрите ни състезатели от мъжкия и женския ни състав по биатлон няма да вземат участие в предстоящия 7-и кръг от Европейската купа в този спорт, на който страната ни в домакин. Причината е, че националният ни тим се подготвя за Световното първенство, което ще се проведе следващия месец в Корея и всички усилия на щаба ни е насочен за шампионата на планетата, тъй като целта е спечелване на пълни квоти за Олимпиадата през 2010 година.

„Целият ни сезон е насочен към вземането на квоти за Олимпиадата. Целта ни е да отидем с пълен състав, така че повечето от основните ни състезатели ще тръгнат по-рано за Световното първенство”, заяви председателят на родната федерация по биатлон Васил Тончев.

България ще бъде представена от младежките ни гарнитури в надпреварата в Банско, която ще се проведе след месец – от 12 до 14 февруари.

До момента заявки за участие в състезанието са подали само седем държави, като се очаква до началото техния брой да нарасне.

Програмата предвижда на 11 февруари неофициални тренировки, на 12-ти – официални тренировки и откриване на състезанията, на 13 февруари е спринта, а на 14-ти – преследването.

В последните години Българската федерация по биатлон натрупа сериозен опит в организацията на големи състезания, за сметка на това обаче успехите ни в този спорт намаляха значително след отказването на повечето ни добри състезателки.

От родната федерация по биатлон изразиха намерението страната ни да кандидатства за домакинство и на кръг от Световната купа, но за да се осъществи това, в Банско ще трябва да бъдат построени допълнителни съоръжения.

Председателят на централата ни Васил Тончев увери, че това ще се случи още идното лято, тъй като от ДАМС са отпуснали 300 хиляди лева за целта. По-трудното обаче ще бъде спечелването на подобно домакинство, тъй като има прекалено много страни, които претендират за това.