Над 2 милиона лева ще осигури държавата за провеждането на Световната купа по ски алпийски дисциплини при мъжете в Банско, която ще се проведе на 26 и 27 февруари.

1,95 млн. лева ще бъдат предоставени от бюджета за 2011 година на Министерството на физическото възпитание и спорта. Още 100 хиляди лева ще отдели Министерството на енергетиката и туризма под формата на реклама. Останалата част от парите вече е осигурена от спонсорите на проявата.

Общата сума, необходима за нормалното протичане на Световната купа, възлиза на 5 милиона лева.

Договорът за сътрудничество бе подписан от министър-председателя на Република България Бойко Борисов, вицепремиера Симеон Дянков, министъра на спорта Свилен Нейков и шефа на Българската федерация по ски Цеко Минев.

„Без помощта на държавата това състезание нямаше как да се състои. Водихме разговори, за да изчистим сметките за Световната купа. Надяваме се да стане много силно състезание. В Япония разбрах, че нашите приятели там 8 години се борят да вземат кръг от Световната купа, докато в Банско цял свят ще може да наблюдава сега тази надпревара”, категоричен бе Бойко Борисов след срещата в Министерски съвет.

Той уточни, че специална комисия от експерти е разгледала всички разходи, свързани със състезанието. Комисията не се е съгласила с близо 300-400 хиляди и в следствие на работата на тези експерти, председателят на БФ по ски Цеко Минев и представителите на държавата са одобрили тези 2 милиона лева.

Симеон Дянков заяви, че правителството подкрепя този кръг от Световната купа, не само защото по този начин ще бъде рекламирана България, но и ще бъде рекламиран и българският туризъм като цяло.

„Действително средствата, които се отпускат от държавата за значителни, тежко е, защото трябва да мислим и за всички останали спортове. Оценяваме Световната купа като едно от най-големите събития за 2011 година. Така че пожелаваме успех на организаторите и се надявам да се справим наистина отлично”, заяви министърът на спорта Свилен Нейков.

Председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев благодари за подкрепата на правителството. „Трябва да се молим Господ да е с нас, както на миналата Световна купа, защото знаете в тези спортове сме много зависими от времето. Пистата от утре започва да бъде обработвана с вода. Има специални съоръжения, които са наети от Австрия и изстрелват вода. Предстои ни къртовски труд.”

От днес вече желаещите да си закупят билети за надпреварата могат да го направят на специалните каси в Банско. Цената за възрастни за един ден е 35 лева, а комбинация – пропуск за двата състезателни дни е 55 лева. В цените на билетите влиза транспортът от Банско до финала на писта „Бъндерица” и обратно.