Президентът на българската федерация по ски Цеко Минев бе категоричен, че стартовете от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско през февруари ще са едно от най-големите спортни събития в България. Журналистическият интерес е огромен, а се очаква около 200 милиона зрители по света да наблюдават състезанията по телевизията. Стартовете са на 26-ти и 27-ми февруари на писта „Бъндерица”, като в първия ден ще се състои суперкомбинация - супергигантски слалом и слалом в един манш, а през втория ден ще се проведе само слалом в два манша.

„Обикновено се започва около 8 месеца по-рано, за да се направят всички необходими неща по подготовката на състезание от такъв висок ранг. Има редица изисквания, които са възложени от Световната федерация по ски на всеки един от организаторите, които ние трябва да изпълним. Организацията е много сериозна и между 800 и 1000 човека ще бъдат заети изцяло за това голямо събитие в България, което смея да твърдя, че е едно от най-големите спортни събития провеждани по ранг в България. Отзвукът от тези състезания, нивото Световна купа при мъжете в алпийските ски е такова, че отговаря на нивото на кръг от Формула 1, на някой от турнирите от Големия шлем в тениса или финалната фаза на Шампионската лига. Това е нивото, изискванията са такива. Спецификата на самия спорт е такава, че всичко се прави високо в планината и наистина отнема много ресурси, както човешки, така и парични”, сподели босът на родната ски федерация Цеко Минев за Гонг.

„Бюджетът на проявата е около 5 милиона лева. Ние даже минаваме малко по-евтино, отколкото това струва в целия свят, но става дума за разлика в заплащането. Иначе фирмите, с които работим – швейцарски, словенски, австрийски, са фирми, които го правят в целия свят, защото няма начин, нивото трябва да е същото в България, както в целия свят”, каза още Минев и добави:

„Ние бяхме в календара за мъжката Световна купа още преди стартовете при жените, но наистина, за да се потвърди този старт, се изчака отзвукът и репортите на всички ръководители на алпийските ски при жените. Те бяха изцяло положителни и това доведе до потвърждаване на домакинството на България. Ще ви дам един пример. Над 1200 курорти по света се опитват да станат домакини на кръг от Световната купа, защото е толкова престижно и всички знаят, че рекламата, която води след себе си такова домакинство на кръг от Световната купа е от изключително значение. Това е единственият феномен в спорта, където туризмът е изцяло свързан със спорта – това са алпийските ски и въобще ски спорът като цяло. Това е нещото, което трябва да бъде оценено по някакъв начин, въпреки че е много трудно да бъде точно оценено и калкулирано, колко струва тази реклама за България по всички тези 18-20 телевизии, които ще предават на живо състезанията. Очаква се над 200 милиона души по света да гледат състезанията, така че си давате сметка за каква проява става дума.”

Стартът на зимния сезон 2010/2011 година в Банско ще бъде даден на 11-ти декември с традиционното грандиозно шоу с участието на известни ски-легенди.