Биатлонистът Владимир Илиев заслужи приза "Спортен Икар" за 2019 година на Фондация "Български спорт".

Илиев бе удостоен с наградата, след като спечели сребърен медал в индивидуалната дисциплината на 20 километра на Световното първенство в Йостерсунд, Швеция.

В категорията "Отбор на годината" приза беше присъден на националния отбор по баскетбол за жени до 20 години за спечелената титла от европейското първенство в Дивизия Б и промоцията за елита.

Награди в категория "Млад и проспериращ спортист" получават Светла Згурова (17 г., модерен петобой) и Йосиф Миладинов (16 г., плуване).

Със специален приз на Фондация "Български спорт" са наградени Божидар Андреев (вдигане на тежести), Радослав Панталеев (бокс), Радослава Мавродиева (лека атлетика), Ангел Кодинов (кану-каяк) и Българската федерация по баскетбол, която тази година отбеляза 100-годишен юбилей.

Отличието за пробив в световния спорт отива при световната шампионка за девойки по ловна стрелба в дисциплината "трап" Селин Али (17 години).

Ивет Лалова пък получава "Спортен Икар" за спортно дълголетие. Тя достигна финал на 200 метра на световното първенство по лека атлетика в Доха през октомври и си осигури квота за пето участие на Олимпийски игри в Токио догодина.

В категория "Достойно представяне" са отличени Мария Оряшкова (самбо), Християн Стоянов (лека атлетика, паралимпикс), Тайбе Юсеин (борба), а наградата в категория "Впечатляващо представяне" заслужи младата фехтовачка Йоана Илиева.

С награда за "Висок спортен дух" се награждават 11-годишният плувец Калоян Кичуков, който с риск за живота си спасява 6-годишно момче от Русия, както и 92-годишният Танчо Тенев, който печели общо седем медала от световното мастърс първенство по плуване в Република Корея.

Момчил Караилиев получава приза за "феърплей". Лекоатлетът помогна на съперника си Борис Линков при инцидент при приземяването му в скока на дължина по време на националния шампионат за мъже и жени.

Официалната церемония по раздаване на наградите "Спортен Икар" 2019 ще се проведе следващия вторник, 17 декември, от 11:00 часа в Национална художествена галерия Двореца./БТА