„Вярвам, че нашата мисия за в бъдеще ще бъде да произвеждаме повече спортисти, които са способни на световни успехи и лично бих искала да се захвана с това, защото смятам, че е важно за бъдещето на цялата нация”, заяви най-добрата българска сноубордистка Александра Жекова, която финишира шеста в сноубордкроса в Пьонгчанг.

Жекова бе наградена от главния изпълнителен директор на Fibank Неделчо Неделчев за отличното ѝ представяне на Зимните олимпийски игри.

„Вече успях да си почина, да се аклиматизирам и да започна поддържащите тренировки, тъй като ми предстоят още три много важни старта за Световната купа“, коментира още Сани Жекова, която призна, че след края на състезателната си кариера най-вероятно ще продължи като треньор.

„Вече се занимавам и с треньорска дейност, но засега съм концентрирана основно върху състезателната ми дейност. Разбира се за в бъдеще виждам каква трябва да бъде посоката на моето личностно развитие и ще се радвам, ако мога да предам своя опит на моите последователи, защото те не са никак малко“, заяви Жекова.

Емоциите на Сани Жекова след шестото място в Пьонгчанг

„Много силно се надявам, че след резултатите от тези олимпийски игри ще има промени в българското законодателство и спорта и повече хора с възможности ще видят, че само на собствени сили и на издръжката на държавата няма да успеем да правим елитен спорт. Надявам се за в бъдеше повече хора, както моите партньори от Fibank ни подкрепяха в последните десет години, да насочат силите си натам, защото може би това е единственият шанс за българския спорт, изкуство и култура да прогресира и да може да стъпи на световно равнище. Разбира се, че виждам светлото бъдеще, защото в България има много талантливи деца – не само в спорта, но и в изкуството. И мисля, че е наше задължение да направим всичко възможно да им помогнем и ние като опитни атлети да им предадем познанията си“, сподели Александра Жекова.

Сноубордистката коментира  и предстоящия старт на другата ни звезда в сноуборда Радослав Янков в Пьонгчанг: „Лошо е човек да има очаквания, но аз знам, че той е много добре подготвен, изключително отдаден на професията и съм убедена, че ще даде всичко от себе си. Оттам насетне можем само да се надяваме да има късмет, за да постигне максимално добро класиране“. /БГНЕС