Най-добрата ни сноубордистка Александра Жекова се завърна на родна земя след участието си на зимните олимпийски игри в Пьонгчанг 2018. Българката записа повече от добро представяне, като се нареди на 6-о място във финала по сноубордкрос.

Сани Жекова докосна медалите, но остана шеста

„Генерално съм щастлива. Няма какво да си кривя душата. Отидохме за медал в Пьонгчанг, но беше изключително трудно. В общи линии направихме каквото беше по силите ни с условията, които имахме там. Те бяха предизвикателство за всички ни, но в крайна сметка съм много щастлива, че направих втори финал на олимпийски игри. Това не е малко постижение в моята трудна дисциплина. Благодарна съм”, започна Сани.

„По-скоро през сезона нямахме възможност за голям финал поради изключително лощи обстоятелства чисто в спортна атмосфера. Просто нямах спортен шанс. Имахме много сблъсъци през сезона, но отпадах от големия финал. За сметка на това пък печелих малките”, допълни тя.

Сани Жекова: И без медал пътят към върха е “златен”

„Знам какви са възможностите ми. Абсолютно добре подготвена съм и мога да спечеля всяко едно състезание, но наистина в нашия спорт е въпрос на шанс, късмет и възможност. В моята финална серия имах много сложна ситуации, с които трябваше чисто стратегически да се боря. Знаете, че всичко се случва буквално за минута и половина. Това е много кратко време и именно това е сложността на моя спорт”, каза още Жекова.

„Досега наистина нямах спортната възможност, но тя ще дойде. Имам още три старта до края на сезона. Чувствам се в отлична форма. Така че сега ще продължа с кондиционната си подготовка и се готвя за следващите три Световни купи. В момента съм в много изгодна позиция за победа, защото съм свършила много работа. Мога да карам добре, мога да карам бързо, мога да печеля състезания и наистина е въпрос на шанс и късмет. Не знам дали чисто в емоционален план ще имам сили да продължа още един олимпийски цикъл. Това е много голяма отговорност. Много години, много целенасочена работа. Сега е много рано да говоря за 4 години напред”, допълни тя.

„Не трябва да забравяме от къде идваме. България е много малка и снежните спортове се крепят на амбицията на много малко хора. Една шепа хора сме и не трябва да забравяме, че всеки един от нас и моите колеги, даваме всичко спрямо възможностите, с които разполагаме и трябва да не омаловажаваме и техните резултати. Фактът, че всички ние сме там, значи, че сме успели”, заяви Жекова.

Също така Сани пожела успех на другата ни голяма надежда за медал от Пьонгчанг - Радослав Янков, чийто стартове започват на 22 февруари.

„Много се радвам, че след мен има успехи. Радослав е невероятно талантлив. Той мина през много неща. Сега се надявам просто да успее да запази спокойствие, защото в тези игри това ще бъде най-важното”, каза тя.