Опитни алпинисти Дойчин Василев и доктор Галина Сълова, които през 1999 година покоряват Шиша Пангма анализираха случая с Боян Петров. Както е известно, алпинистът е в неизвестност от няколко дни, като вече се готви спасителна операция.

 „Оттук ми е трудно да преценя. Предполагам има сериозен проблем, след като не се появява няколко дни. Той би трябвало отдаван да се е върнал. Той разчита на скоростни изкачване и слизания. Учудващо, че на Шиша Пангма, където теренът не е труден не се случва. Това значи, че е физически възпрепятстван“, започна Дойчин Василев.

„За съжаление нищо не ни остава, освен да чакаме. Маршрутът е такъв, че от лагер 3, надолу пътят е малко разходка бих казал в кавички. Той е безопасен дори при лошо време. Няма маркировка, но Боян е опитен, за да се ориентира да стигне до лагер 2. Ако стиигне, спасението е налице“.

Организатор на експедицията на Боян Петров: Започна спасителна акция

„Той е опитал да изкачи върха. От 7400 започват техническите проблеми. Опасявам се, че е попаднал в клопка има лавиноопасни места. Технически трудни ръбове. Затова го предупредих в София, показах му снимки от върховата част, да може да се ориентира какво го чака“, продължи Василев.

„За да се стигне до върха, се върви по един лавиноопасен район. Има един опасен десен ръб, за да се стигне до главния връх.  Понякога и китайците забраняват да се минава от там. Той трябва да е обезопасен. В случая на Боян това не е било така. Трябва да е с фиксирани въжета, за да е минаването сигурно. До върха обикновено правят един тролеи и така алпинистите не могат да паднат“.

„Най-първо се търси по лагер и от лагер трети после нагоре. Вижте, ако е над лагер 3, той е в бедствено положение, той едва ли има шансове да оцелее. Толкова време над лагер 3 без храна, без течности. Като добавим и коварната мисъл, че е диабетик и може и оттам да изскочат проблеми“, сподели алпинистът.  

Организаторът на експедицията: Има шанс Боян да е жив

„Ако той има GPS в себе си може да се стигне до него. Но допускам, че за такъв връх, никой не би взел такива драстични мерки за сигурност. Боян бързаше да се аклиматизира, за да иде на Еверест тази пролет. Така си говорехме в София. Видяхме се преди месец и половина.  Разстоянието от върха до лагер 3, дори при лошо време е няколко часа. Опасявам се, че той физически не е в състояние да се движи, за да закъснее толкова“, коментира Василев.

Доктор Галина Сълова, която е единствената българка, покорила този връх сподели: „Винаги трябва да има надежда. Нагоре след трети лагер е тежко. Влиза се в границата над 7500-8000 и там се усеща повече кислородният глад. Организмът не може да компенсира по никакъв начин. Надявам се да е по-ниско, да се окопал и да чака подкрепа. Условията са тежки, много тежки“.

„Много индивидуално е. Зависи от предварителната подготовка. Ние с Дойчин преди да изкачим върха изкарахме едно денонощие в границата на осемте хиляди. Бяха ни отписали Под нас бе снежна буря и депресия. Ние бяхме отгоре. Надявам се и искам Боян да се върне. Той е силен и трябва да го направи. Единствено, както спомена и Дойчин, здравен проблем, може да доведе до невъзможност той сам да се придвижи“, обясни доктор Сълова.

„За мен лично бе нощта в границата на осемте хиляди без нищо. Условието бе да не замръзнем и времето да не се влоши. Това преживяване бе тежко за мен. Ръбът на сутринта бе тежък, с вятър. Другата част, достигайки централния връх, там се иска да е осигурен този връх, без това е много рисково да се премине нататък. Тогава властите признаваха изкачването на върха и ние получихме от китайците удостоверение“.

„Психиката е една от водещите. Не сме виждали скоро. На тези осемхилядници имаше осигуровки и въжета. Психиката е тази която води, но има факторът здраве и нарушени функции, когато психиката не може да помогне“, обясни още доктор Сълова.

В сутрешния блок на NOVA коментар направи и директорът на българската планинската спасителна служба у нас Кирил Русев.

„Аз съм по-скоро оптимистично настроен и зареден. И искам, и жената на Боян, и родителите му да ги подкрепя, и да ги уверя, че може да изчаква помощ. Надявам се да е в по-ниските лагери и да чака други хора за да се прибере. Това е моето желание и вяра“, започна Русев.

„За спасителни операции, реални в Хиламаите се заговори преди години. Специално над 8000 метра е трудно да се говори за спасителни операции. Но в последните години често има такива и те завършват успешно“.

„Група добре подготвени и здрави хора, както са и шерпите, по бързо да стигнат съответните лагери и да видят какво е състояние  и евентуално да евакуират човека и да поискат помощ“.

„Има една успешна операция, с обучени пилоти до 6000 метра. Всичко е било в експериментален вид. Но в тази трудна планина е трудно да се изпратят всички сили“.

„Зимата също имаше една операция. Спасиха една жена, за съжаление за мъжа е било късно. От около 7000 метра спасиха жената. Правено е“, продължи Русев.

„Спасителната операция няма как да не започне от първа база. Ако има GPS работи. Ползва се, но GPS помага най-вече на катерача. Не е практика ние да го засечен. По-трудно е и трябва да носиш повече уреди“, завърши Русев.

Същевременно жената на Боян Петров Радослава Ненова продължава да вярва силно в положителния развой на събитията:

„В последния ни разговор той се чувстваше добре. Не е имало проблем. Стандартни неща. Токова дълъг период не е изчезвал. Имало е забавяния от по ден, но сега вече има проблем“, коментира Ненова.

„Винаги носи телефона си. Не знам защо го е оставил Вероятно е решил, че ще тежи или го е забравил. Аз мога само да гадая. До края на деня ще има някакъв отговор вероятно какво се случва. Аз все още вярвам, че всичко ще бъде наред“, завърши жена му.