Един от членовете на екипа на Боян Петров - Деян Петков, който е организатор на последната му експедиция, разказа последната информация около изчезването на алпиниста ни в Хималаите.

"Всичко бе наред, планът беше на 29 да тръгне към върха и на 3-4 да започне изкачването," обясни Петков, който се е чул с Боян на 28 април.

"Той си е оставил телефона в базовия лагер, което също не е необичайно. В експедициите е нормално да се разменят неща, а след него е трябвало да тръгне друга група. Телефонът тежи, батериите падат бързо. За да стопляш неща на тази височина трябва да ги държиш до себе си, а е по-добре това да е вода, инсулин," добави той.

"Боян обича да върви сам, чувства се по-комфортно. Когато си с друг, наистина си помагате, но трябва и да се грижите един за друг и да вървите в едно темпо. А Боян обича със собствено темпо, той обикновено винаги е най-бързите, най-силните," продължи Деян Петков.

"Друг път се е случвало да нямаме връзка с него една седмица, но сега нямаме информация и от други хора по маршрута. Но тази година има много малко хора на Шиша Пангма, и няма хора, от които да разберем. Иначе няколко дни изкачване, 1-2 дни докато слезе, и се събира седмица," каза още организаторът.

Информацията, че Боян е видян за последно на 3 май, бе потвърдена и от него.

"Ние се надяваме, докато неговите колеги са се качвали към 3-ти лагер, той да е изкачвал върха. И след това заради лошото време, те когато са се връщали към базовия лагер, той да се е прибирал към лагер 2. Ако той е в лагер 1, би било много добре, той доколкото знаем е добре запасен. На това се надяваме. Ако там има храна, вода, кислород, няма причина в лошо време да тръгва надолу, той е разумен," заяви Петков.

Организаторът бе категоричен, че застраховката на Боян Петров е достатъчна за издирвателни и спасителни действия. Днес или утре, стига времето да позволи, ще се стигне до лагер 1 и 2. Информация се очаква още днес, ако шерпите стигнат до лагер 1.

"Не е странно, че е намерена палатката му. Той вероятно се е качвал към върха по това време. Тя е съвсем малка палатка," каза Деян Петков. "Палатката се оставя на място в лагер 3, катериш само с най-необходимото за деня."

"Боян е изключително подготвен, и физически, и психически. Има вариант да е слязъл и по друг маршрут, но те не са много. Има и други примери. Гадаем обаче," завърши Деян Петков.