Международният олимпийски комитет (МОК) ще вземе решение дали Русия да участва на зимните Олимпийски игри в Пьончан през 2018-а година след като се запознае с разследването на две от комисиите на организацията, съобщиха пред ТАСС служители на световната олимпийска централа.

В понеделник ръководителите на 19 национални антидопингови агенции излязоха с искане да бъде отстранена Русия от участие във всички международни състезания, както и да бъдат отнети домакинствата на различни спортни състезания заради допинг-скандала, който се разразява вече трета година.

"Що се отнася до зимните Олимпийски игри през 2018-а година в Пьончан, за координация на дейността бяха създадени две комисии. Те ще следят за спазването на процедурата и ще дадат възможност да бъдат изслушани мненията на всички засегнати страни. След това МОК ще вземе всички необходими мерки и ще приложи каквито санкции трябва, се казва в официалното становище на МОК.

"А когато говорим за състезанията, които ще се проведат или са планирани да се проведат в Русия, това е работа на съответните международни спортни федерации. Много от тях вече направиха необходимите постъпки и сега тясно си сътрудничат със Световната антидопингова агенция, се казва още в становището на МОК.

Специална комисия, ръководена от Самюел Шмид, разследва съучастието на служители на Министерството на спорта на Русия към евентуално прикриване на положителни допинг-резултати на руски спортисти. Още една комисия, която се оглавява от Денис Осуалд, се занимава с проверката на данните, съдържащи се в доклада на Ричард Макларън./БТА