Хеликоптерите се включиха в издирването на Боян Петров

Три хеликоптера се включиха в издирването на най-добрия български алпинист Боян Петров. Те са излетели от столицата на Непал, Катманду, като са излетели в 8:30 часа местно време, съобщиха от Външно министерство. 

Машините са се отправили директно към връх Шишапангма, където изчезна алпинистът ни. В тях има двама шерпи с огромен опит, които познават върха и маршрутите по него в детайли и те се очаква да помогнат на пилотите и да ги насочат къде да летят, за да е успешно търсенето. 

В хеликоптерите има и запаси от инсулин и глюкоза, които да помогнат на Петров, защото е диабетик. Първоначално машините са спрели в базов лагер по пътя до върха, но надеждите са да продължат към лагери 2 и 3, до които все още катерачите нямат достъп заради лошото време. 

С Боян Петров няма връзка от 3 май. Спасителната акция започна няколко дни по-късно, но тя беше сериозно затруднена от лошото време в планината, както и от бюрократичните спънки по осигуряването а хеликоптери. 

Свързани материали

  • Иван Кристоф дари 100 хил. лева за спасителната акция за Боян Петров Иван Кристоф дари 100 хил. лева за спасителната акция за Боян Петров
  • В петък започва издирването на Боян Петров с хеликоптери В петък започва издирването на Боян Петров с хеликоптери
  • Китайското правителство прави всичко възможно за спасяването на Боян Петров Китайското правителство прави всичко възможно за спасяването на Боян Петров
  • vesti.bg vesti.bg
профилна снимка

*Коментирай конкретната статия и използвай кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание!

 
алпинизъм

Други спортове